Etusivu Uutiset ja tapahtumat Uutiset

Tapaninvainion uimarannan tietoja löytyy osoitteesta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/ota-yhteytta/hae-yhteystietoja/toimipistekuvaus?id=41326

Helsingin kaupungin uimarantojen levätilannetta voi tarkastella sivulta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ulkoliikuntapaikat/maauimalat-ja-uimarannat/leva

Melontarannan aukioloajat ja muuta tietoa löytyy osoitteesta: http://www.melontaranta.fi/

uimaranta
Tapaninvainion uimaranta

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen vuosikokouksessa tiistaina 9.4.2019 käsiteltiin sääntömääräiset asiat, mm. valittiin uusi hallitus. Kokoonpano on seuraava:

Aki Aalto, puheenjohtaja
Mikael Vehkaoja, varapuheenjohtaja
Jyrki Saulo, rahastonhoitaja
Marko Halla
Elise Järvenpää
Emma Mussalo
Ari Orttenvuori
Hannu Salovaara
Jonna Sojakka

varajäsenet:
Anne Honkanen
Johanna Saarinen
Ari Väisänen

Kuluvan vuoden jäsenmaksu pysyi ennallaan 10 eurossa ja kaikkia uusia ja vanhoja jäseniä pyydetään maksamaan ko. summa yhdistyksen tilille FI62 8000 1171 0817 15 - saaja Tapaninvainion Kaupunginosayhdistys ry. - Tiedonantokenttään tulee laittaa ehdottomasti: Nimi, Osoite ja Sähköpostiosoite.

TÄRKEÄÄ: Kokouksessa todettiin yksimielisesti, että yhdistyksen hallitus on tehnyt loistavaa työtä kuluneen vuoden aikana. Ehdoton huippusuoritus on ollut menestyksekäs taistelu Immolantien koulun puolesta. Samoin mm. historiaryhmä on tehnyt mahtavaa työtä seudun mielenkiintoisia vaiheita selvittäessään. Olisiko siis niidenkin alueen asukkaiden, jotka tähän mennessä eivät ole jäseniä, aika liittyä edes kannatusmielessä? Koskaan ei tiedä, milloin Sinun henkilökohtainen asumiseen liittyvä asiasi tarvitsee edunvalvontaa, ja yksin et pysty vaikuttamaan.

Ja jos saamme riittävästi uusia maksavia jäseniä, niin pystymme järjestämään taas kollektiivisesti mielenkiintoisia ja hauskoja tilaisuuksia (esim. Beach party). LIITY SIIS JÄSENEKSI NYT https://www.kaupunginosat.net/tapaninvainio/yhdistys/liity-jaeseneksi. Jokaisen kontribuutio on tärkeä.

 

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen ja asukkaiden aktiivisuuden ansiosta näyttää siltä, että lakkautusuhan alla ollut Immolantien sivukoulu saa jatkoa Immolantie 9:n tontille rakennettavassa uudisrakennuksessa. Lue lisää Helsingin sanomien uutisesta ja Ylen uutisesta.

immolan myyjäiset pienennetty

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry:n perustamaan ja ylläpitämään Tarinoita Tapaninvainiosta -blogiin on tarkoitus kerätä talteen alueen historiaa ja asukkaiden muistoja.

Blogiin on saatu jälleen muutama uusi juttu. Käykää lukemassa tekstit ja kommentoikaa niitä omin muistoin.

Tekstejä uusista aiheista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen tapaninvainiosta (ät) gmail.com. Kerätään yhdessä Tapaninvainion tarinat talteen!

Blogin osoite: https://tapaninvainioblog.wordpress.com/

Alueen historiasta kiinnostuneille tiedoksi: Tapaninvainion historiaryhmä kokoontuu seuraavan kerran LP Terviksessä (Tervapääskynpolku 12) to 14.2. klo 18-20. Tervetuloa mukaan!

Pohjanpellontie v1970
Pohjanpellontie vuonna 1970. Rista Eeva SER, valokuvaaja. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat.

 Pohjanpellontie vuonna 1970. Rista Eeva SER, valokuvaaja. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat.

 

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen joulutervehdys 2018

Vantaanjoessa on havaittu tänä kesänä sinilevää. Tapaninvainion uimarannan tämänhetkisen levätilanteen voi tarkastaa sivulta: https://ulkoliikunta.fi

Melontarannan aukioloajat löytyvät sivulta: http://www.melontaranta.fi

uimaranta

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry on jättänyt 26.4.2018 kuntalaisaloitteen koirapuiston rakentamisesta Tapaninvainioon. Koirapuiston paikaksi on suunniteltu Kapteenskanmäen läheisyydessä sijaitsevaa ulkoilualueeksi määriteltyä tonttia.

Aloite on luettavissa kaupunginosayhdistyksen kannanotoista.

Ilmakuva koirapuiston alueesta

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry:n vuosikokouksessa tiistaina 27.3.2018 valittiin uusi hallitus. Keskiviikkona 18.4. hallitus järjestäytyi ja valitsi toimihenkilöt sekä suunnitteli kauden toimintaa.

Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat:

Marko Halla, puheenjohtaja
Ari Orttenvuori, varapuheenjohtaja
Jyrki Saulo, rahastonhoitaja
Aki Aalto
Elise Järvenpää
Emma Mussalo
Hannu Salovaara
Jonna Sojakka
Mikael Vehkaoja

ja varajäsenet ovat:

Anne Honkanen
Johanna Saarinen
Ari Väisänen

Vuoden 2018 toimintasuunnitelmaan voit tutustua täältä.

maisema

Iloinen joukko tapaninvainiolaisia kokoontui jälleen lauantaina 10.3.2018 rakentamaan jo perinteeksi muodostunutta Tapaninvainion jäälinnaa.

jäälinna2018
Tapaninvainion jäälinna 2018. Kuva: Kati Lüthje

Jäät linnaan otettiin jälleen pääosin Vantaanjoesta. Jään päällä liikkujia pyritäänkin huomioimaan muodostunut avanto, joka on kyllä merkattu.

Aikaisempien vuosien jäälinnoista voit lukea linkkien kautta:
Tapaninvainion jäälinna 2017
Tapaninvainion jäälinna 2016

Lisätietoa projektista voi lukea Facebookin ryhmästä Tapaninvainion jäälinna.

Parikymmentä tapaninvainiolaista kerääntyi torstai-iltana 17.8.2017 saamaan lisäselkoa Kapunmäestä ja sen asukkaista. Tapaninvainion kaupunginosayhdistys oli järjestänyt tämän historiakävelyn Kapteenskanmäelle Tapaninvainion uimarannan tuntumaan.

Kaupunginmuseon arkeologi Markku Heikkinen osoitti kuvin ja kartoin, miten mäki nousi merestä saareksi tuhansia vuosia sitten. Kapunmäen seutu oli kuivilla 2000 vuotta sitten. Merkkejä asutuksesta on kuitenkin vasta 1200-luvulta lähtien. Kapunmäen seudut tunnettiin 1500-luvulta lähtien Tapaninkylänä, jossa oli useita taloja. Läntisimpänä oli Åsmus, jokseenkin nykyisen Kapunmäen paikalla.  

Osa Kapunmäestä on vuonna 2011 käytetty asuntorakentamiseen. Sitä ennen vuonna 2008 alueella tehtiin arkeologisia kaivauksia. Heikkisen mukaan tuolloiset löydöt olivat lähinnä 1700-luvulta, eikä niissä ollut erityisen ihmeellistä; rakennusten pohjia, tulisijoja, astioiden kappaleita, joitakin Ruotsin ajan rahoja jne. Karhusuontien itäpuoli, ns. Pehtiksen puoli, olisi ollut kiinnostavampi, mutta se oli arkeologisessa mielessä tuhottu jo vuoden 1915 linnoitustöissä. Markku Heikkinen laati laati esityksestään raportin, jossa on nähtävissä myös kuvia ja karttoja.

Kapunmäki on rehevä ja pusikoitunut, mutta sieltä haettiin esiin Kapteenskan kartanon perustusten paikat. Oppaana toimi Raimo Parikka. Rakennus on ollut mittava. Se rakennettiin alun perin vuonna 1811 paikallisen suurmaanomistaja Sohlbergin toimesta, mutta laitettiin hienoksi kartanoksi ilmeisesti vasta 1800-luvun lopulla Karl Schüttin toimesta, ja tunnettiin nimellä Staffansby gård, Tapaninkylän kartano. Kartanomaista rakennuksessa oli sen koko ja ulkonäkö sekä ympäröivä hieno puutarha suihkulähteineen, mutta kartanoihin usein liittyvää mittavaa maataloustuotantoa Tapaninkylän kartanossa ei ilmeisesti ole ollut.

Vuosina 1914-1950 kartano oli venäläissyntyisen Manjefa Multanovskajan omistuksessa. Häntä sanottiin kaptenskaksi ja siitä nimi Kapunmäki tai Kapteenskanmäki. Monet kävelyyn osallistujat tunsivatkin jo Kapteenskan tarinan.

Uutta oli monille se, että Kapunmäellä oli aikanaan muitakin rakennuksia ja muitakin asukkaita kuin Manjefa Multanovskaja. Vuodelta 1943 olevassa ilmakuvassa rakennukset näkyvät selvästi. Piharakennuksessa 1950- ja 1960-luvuilla asuneen Lauri Muhosen mukaan rakennuksessa asui vuokralla toinenkin perhe. Kapteenskan rakennus purettiin vuonna 1957 mutta tämä piharakennus vasta vuona 1973. Alempana joen puolella olevasta kärryvajasta on enää jäljellä vain massiiviset romahtaneet kivipaadet. Sen sijaan ns. Budjanskin karamellitehtaan kellarikerros on hyvinkin tallella, mutta tiedossa ei ole mitä tarkoitusta rakennus on aikanaan palvellut.

Lopuksi tutustuttiin mäellä oleviin vuonna 1915 rakennettuihin linnoitteisiin kuten konekivääripesäkkeisiin ja suojahuoneeseen, jotka suureksi osaksi ovat hautautuneet maan ja kasvuston peittoon. Karhusuontien toisella puolella on ollut kalliosuoja ja enemmänkin linnoiterakenteita, mutta ne ovat nyt pääosin jääneet rakennusten alle.

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Elise Järvenpää toivotti kiinnostuneet tervetulleiksi tuomaan lisätietoa Kapunmäen ja alueen historiaan ihan juhlavuodenkin merkeissä.

Teksti: Hannu Salovaara

kapunmäkikävely2017 2

Tekstin voi lukea myös Koillis-Helsingin Lähitieto -lehdestä 32/2017 (6.9.2017) sivulta 8.

Kapunmäen historiasta löytyy paljon lisää tietoa Tapaninvainio historiablogista.

Yhteistyössä