rantakesa logo 2017Rantakesä-tapahtumakonsepti lanseerattiin Helsingissä kesällä 2015. Poikkeuksellista Rantakesässä on, että tapahtuman järjestämiseen riittää tapahtuman ilmoitus kartalla sekä sitoutuminen Rantakesän etikettiin. Nämä toimenpiteet korvaavat normaalin lupamenettelyn. Rannoilla voi tapahtua pieniä tai suuria asioita ja minä tahansa päivänä pitkin kesää. Tapahtuma-aika on 11.6.–27.8. Tiedot paikoista ja tapahtumista sekä ohjeet järjestäjille ja osallistujille löytyvät Rantakesä.fi -nettipalvelusta.

Helsingin (ja Espoon) rannoilta on valittu Rantakesää varten 19 tapahtumapaikkaa. Myös tapahtumien ilmoittaminen kartalle tehdään nettisivun kautta. Tapahtumien täytyy olla kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä “rymyfestivaaleja” tai kaupallisia tapahtumia oteta mukaan. Viime kesänä Helsingin rannoilla järjestettiin kaupunkilaisten toimesta yli 40 erilaista tapahtumaa.

“Päätimme keksiä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston kanssa keinon, jolla kaupunkilaiset saadaan nauttimaan kesästä pitkin poikin rantaviivaa, niin idässä kuin lännessä -- Kuka tahansa saa järjestää tapahtumia, ja ne voivat olla hyvin monenlaisia", kertoo Rantakesä-konseptin keksinyt Tanja Jänicke Yhteismaa ry:stä. Myös muut kaupungin toimijat innostuivat ideasta, ja poliisin sekä pelastuslaitoksen edustajat olivat myötämielisiä.

Tapahtumasarjaa koordinoi Yhteismaa ry, joka tarvittaessa neuvoo ja auttaa tapahtumien järjestäjiä myös käytännön asioissa. Tarkoituksena on kuitenkin, että jokainen vastaa itse omasta tapahtumastaan. Yhteismaa tunnetaan myös muista yhteisöllisyyttä rakentavista tempauksistaan kuten Siivouspäivä-kierrätyskarnevaali, Illallinen taivaan alla -tapahtumat ja Nappi Naapuri -naapurustomedia.