Oulunkylässä asuneita kirjailijoita

Kyllikki Villa 12.9.1923 - 27.2.2010Bibliografia
 
* Ei, ei matkavakuutusta minulle (runokokoelma, 1976)
* Pitelen kiinni hetkestä kuin kädestä (runokokoelma, 1978)
* Muistiinpanoja kouluajalta 1940-42 (1982)
* Matkailijan Japani (yhdessä Samppa Lahdenperän kanssa, 1983/1990)
* Tee (1984)
* Vanhan rouvan lokikirja (2004)
* Merilapsuus (2004) 
* Ei eilistä, ei huomista (runokokoelma, 2005) 
* Tyttö sodassa - Kenttälotan kirjeitä 1941 - 1944 (2006)
* Pakomatkalla - toinen lokikirja(2007)
* Elämän korkea keskipäivä (2008)
* Koipitoipilas ( ruonokokoelma 2008)
* Myrskyssä - kolmas lokikirja (2010)

Suomennoksia

* Carl Larsson: Maalla (1966)
* Olle Hedberg: Nukke tanssii, kello lyö (1959)
* Alexdre Dumas: Kamelianainen (1954)
* Claude Laydu: Nille-Nallen onkimatka (1966)
* Astrid Lindgren: Matti ja kesä (1969)
* Märta Tikkanen: Yötäpäivää (1972)
* Mikael Enckell: Missä Jumala on? (2000)
* Hjalmar Söderberg: Tohtori Glass (2006)

Palkinnot

* Valtion kääntäjäpalkinto 1984
* Svenska litteratursällkapetin palkinto 1987
* Vuoden Valopilkku 2004
* Vuoden matkailukirja 2004

Muuta

Runsaasti artikkeleita, runoja ja lyhyitä käännöksiä
 

Paluu edelliselle sivulle

Helmet - pääkaupunkiseudun kirjastojen haku


Kyllikki Villa teki suuren läpimurtonsa merimatkakirjallaan vuonna 2004. Kääntäjänä ja kirjoittajana hänellä oli ennestään pitkä ura, ja julkaistuja runojakin on aika liuta.

Vanhan rouvan lokikirja sisältää kolumnimaisen jutustelun lisäksi paljon mietteitä yksinäisyydestä, inhimillisestä pohjimmaisesta epävarmuudesta ja itsensä voittamisen merkityksestä.

Kyllikki Villa teki ensimmäisen merimatkansa Portugaliin 42-vuotiaana. Hän oli tuolloin 4-vuotiaan Saara-tytön yksinhuoltaja. Saara oli merimatkoilla 12-vuotiaaksi asti. Myöhemmin Saara seurasi äitiään valitsemalla kääntäjän ammatin.

- Minulle matkustaminen on tärkeämpää kuin perille tulo, kuten Goethe on viisaasti sanonut.

Kyllikki Villan lempipaikka maailmalla on S:t Helenan saari. Siellä hän on ollut pidempäänkin, kun jäi kerrankin tahallaan laivasta. Laiva kulki vain joka toinen kuukausi.

- Saari tuntui erityisen miellyttävältä, kun sieltä oli niin pitkä matka joka paikkaan. Siellä ei ollut radio- televisio- tai helikopteriyhteyksiä.

- Merillä viihtyy, jos sietää pitkäveteisyyttä. Myös yksinäisyyttä, omaa seuraansa, on mieluusti kestettävä. Merillä on hyväksyttävä lisäksi odottelu ja odottamattomat viivytykset.

Kyllikki Villa asettui Oulunkylään 2005, jossa hän kuoli lyhyen sairauden jälkeen 27.2.2010. Hän teki kuolemaansa saakka käännöksiä ja muisteluja päiväkirjojensa pohjalta. Viimeistä osaa päiväkirjoistaan Kyllikki Villa ei koskaan nähnyt julkaistuna, ja teos julkaistaan postuumina huhtikuussa 2010.


Myrskyssä 
Alaotsikko: kolmas lokikirja
Kustantaja: Like Kustannus Oy julkaisu huhtikuussa 2010

75-vuotiaana Kyllikki Villa pakkaa kaksi isoa matkalaukkua ja lähtee kohti Etelä-Amerikkaa ja Chilen järviseutua. Matka on täynnä mutkia ja yllätyksiä niin kuin rahtilaivalla aina. Rakas elementti merikin koettelee siinä määrin, että on esitettävä vakava kysymys: olenko enää valtamerikelpoinen?

Selostaessaan matkan vaiheita sanelukoneeseen Villa myös muistelee menneitä matkojaan ja hyvästelee satamia, joihin ei todennäköisesti tule enää astumaan. Laajempaa ulottuvuutta antavat vuoropuhelut varhaisten tutkimusmatkailijoiden, kuten Magellanin, Darwinin ja Alexandra David-Néelin, kanssa.

 

Koipitoipilas
Tekijä: Villa, Kyllikki 
Kustantaja: Like Kustannus Oy 2008, Sivumäärä: 109

Kyllikki Villa kutsuu uuden runokirjansa tekstejä muistiinpanoiksi. Suuri osa niistä on havaintoja ja mietteitä ajalta, jolloin hän makasi useita kuukausia koipirikkona bussionnettomuuden jälkeen. Millaista on katsella maailmaa hoitokodin sängystä, pääasiallisena seurana radio ja ikkunasta avautuva näkymä?

 

Elämän korkea keskipäivä
Alaotsikko: päiväkirjaromaani 1960-luvulta
Tekijä: Villa, Kyllikki 
Kustantaja: Like Kustannus Oy 2008, Sivumäärä: 320

1960-luku oli vapautumisen aikaa niin yleisesti kuin Kyllikki Villalle yksityisesti. Turvattua arkea elävästä aviovaimosta tuli yksinhuoltaja, toimiston aikatauluihin kahlitusta virkanaisesta vapaa suomentaja.

Päiväkirjaromaani Elämän korkea keskipäivä heijastelee aikansa henkeä sekä kirjoittajansa rohkeutta ja pelkoja. Fiktiivisin aineksin höystetty rakkaustarina läpäisee teoksen vahvalla jännitteellään, ja ristiriitojen raastama suhde haastaa niin päähenkilön kuin lukijan ajatus- ja arvomaailman. Myllerrysten keskellä yksi ilo on rikkumaton: tyttären kasvun seuraaminen.

Tarinan päättyessä horisontissa kangastaa ensimmäinen pitkä laivamatka.

Pakomatkalla 
Tekijä: Villa, Kyllikki 
Alaotsikko: toinen lokikirja 
Kustantaja: Like Kustannus Oy 2007, Sivumäärä: 187

Villa lähtee rahtilaivalla kohti Portugalia vailla varmaa päämäärää, ajatuksena mahdollisesti päätyä lähetyssaarnaaja-isoisän jalanjäljille ja isän lapsuuden maisemiin Namibiaan. Matkan varrella hän totuttelee Lissabonissa uuteen elämäntilanteeseensa ja jää hetken mielijohteesta St. Helenan saarelle keskelle Atlantin valtamerta, vailla laivayhteyksiä. Villa itse on sanonut, että tämä matka on ollut yksi hänen elämänsä käännekohdista.

Nyt julkaistun kirjan matka on tehty sitä aiemmin, jo vuonna 1992, jolloin Villa oli 68-vuotias.

Tyttö Sodassa
Tekijä: Villa, Kyllikki (kirjoittaja)
Kustantaja: Like Kustannus Oy, Painovuosi: 2006, sidottu, kovakantinen, 479 sivua
ISBN: 9524717247, mustavalkokuvitus

Kyllikki Villa oli 17-vuotias, kun hän lähti jatkosotaan viestilotaksi. Kaikkien kolmen komennuksen ajan, vuodet 1941-1944, hän oli tiiviissä kirjeenvaihdossa äitinsä kanssa. Näistä kirjeistä ja päiväkirjakatkelmista koottu Tyttö sodassa on dokumentti kenttälotan arjesta sekä toisaalta kotirintaman korvaamattomasta taustatuesta. Villan kirja todistaa, että sodan keskelläkin ihminen elää omaa nykyhetkeään, ei historiallista tilannetta, jonka kokonaisuutta hän ei välttämättä hahmota. 

Kyllikki Villa oli viestintälottana mutta kenttätöissä muun muassa Vienan Karjalassa pienellä lentokentällä, josta koneet nousivat tiedustelulennoille. Pikkuiset koneet yrittivät myös hyökkäillä paljon isompia venäläisiä koneita vastaan sodan loppupuolella, huonoin tuloksin.

Komennuspaikan sotilaat ja lotat viettävät pitkiä aikoja epävarmuudessa kaukana läheisistään, joten heidän yhteisönsä muotoutuu tiiviiksi. Keskinäinen huolenpito, huumori ja hulluttelu auttavat sietämään vaativia oloja ja kestämään menetyksiä. Niinpä tässä kirjassa nauretaan, lauletaan ja tanssitaan paljon - ja herkutellaan aina kun voidaan.

Tyttö sodassa on myös kuvaus äidin ja tyttären suhteesta sekä nuoren naisen aikuistumisesta. Tulevan suomentajan, kirjailijan ja valtamerimatkaajan maailmankuva ja elämänvalinnat kuultavat jo läpi kirjeistä, joissa luonto on lohduttajista suurin ja kirjat kulkevat kumppanina rinnalla.

Helsingin Käpylän Taivaskalliolla lentokoneita tähyilevä lotta oli pienemmässä vaarassa kuin kenttälotta, vaikka hänenkin työnsä oli välttämätöntä. Vienan Karjalasta suuntautui Kainuuseen paitsi venäläisiä kaukopartioita, myös satunnaisia eksyneitä sotilaita. Teitä miinoitettiin. Kulkeminen oli vaarallista ja silti kulkea piti, muuten huolto oli mahdotonta.

Kenttälotta samoin kuin muu huoltohenkilöstö oli riippuvainen siviiliväestön, varsinkin kotiväen, paketeista. Ruokaa piti ennen kaikkea riittää sotilaille. Niinpä kenttälotat olivat jatkuvassa pienessä nälässä, mutta oppivat myös heti antamaan omastaan muillekin.

Kenttälottien osastot rupesivat kutsumaan itseään perheiksi. Heistä tuli läheisempiä kuin ikinä koulutovereista.

Katkelmia kirjasta:

20.11.41 Ikävä vaivaa yhä, mutta koetan suhtautua mahdollisimman järkevästi. Kenelläpä ei olisi ikävä nykyisin? Ja kun niin monet elävät epätavallisissa ja vaikeissa oloissa, miksi juuri minulla pitäisi olla hyvä?

5.10.42 Päivystykset ovat ankarat. Kävipähän 32 ryssää taas - tietysti minun vuorollani, joten en nähnyt ilmataisteluakaan. Mutta kovasti kuulin pom pom ja tatata ja surrurrur milloin miltäkin puolelta ja veivasin puhelimia yhtämittaa.

22.2.43 En osaa sanoakaan, miten paljon tämä kirjeenvaihto Sinun kanssasi pitää minua yllä - kun saan kertoa Sinulle ihan kaikista pienistä ja hassuista asioista kuten en kenellekään muulle, ja kun Sinä teet samoin.

14.7.44 Kun tulen kotiin en ikinä jynssää mitään! Makaan ja luen ja juon maitoa, syön pannukakkua ja kaikkien on oltava hiljaa. 

Lue lisää: http://www.uusinainen.fi/index.php?sivu=2006-4-44-KK10  

Ei eilistä, ei huomista (runokokoelma, 2005)
Kirj. Kyllikki Villa
Kustantaja: Like Kustannus Oy
Sidottu, 159 s, ISBN: 9524714973 

Kyllikki Villan runotuotanto kattaa neljä vuosikymmentä. Tähän teokseen on valittu hänen rakastetuimmat ja siteeratuimmat runonsa sekä runsaasti aiemmin julkaisemattomia.

Kokoelman keskeisiksi teemoiksi nousevat rakkaus ja sen kääntöpuolena luopuminen, vapauden kaipuu sekä ajan olemus toisaalta ikuisena, toisaalta jatkuvasti uusiutuvana ja koskaan palaamattomana. Usein runon puhuja tarkastelee maailmaa matkalla olemisen näkökulmasta, hiukan ulkopuolisena mutta vahvasti läsnä olevana.

Runonäyte:

"Ikäisekseen hyvin säilynyt
säilynyt
kuin etikkaan hukutettu kurkku
Ja miten niin ikäisekseen
mikä se ikä on
vuodet vai verisuonet
virkatodistus mieli vai rypyt
ja hyvin siis kuinka
ryppyinen mutta aivoiltaan virkku
unohteleva hupakko mutta
elämänmyönteinen
virkku etikkakurkku
hellä höppänä
kurttuinen älypää
onhan sitä
monenlaista säilymistä"

esittely: http://www.uusinainen.fi/index.php?sivu=2005-2-38-KK9
 

Vanhan rouvan lokikirja
Tekijä: Villa, Kyllikki
Likekustannus 2004
sid., 333 s. ISBN: 952-471-302-0

Kyllikki Villa vie lukijansa rahtilaivan keinuvaan aikaan ja tilaan, jossa viikonpäivät sekoittuvat, lastaamisaikataulut venyvät ja ainoa varma asia on se, että sunnuntaisin on tarjolla kanaa. Neljän kuukauden mittainen merimatka on extreme-elämys, muttei samassa mielessä kuin fyysisiä äärirajoja venyttävät seikkailulajit. Hyvin kaukana se on myös valmiiksi ohjelmoiduista, kohteeseen nopeasti kiidättävistä pakettimatkoista. Merellä on siedettävä yksinoloa ja pysähtyneisyyttä, epävarmuutta ja veden voimien arvaamattomuutta.

Sanelukoneeseen puhuttu matkapäiväkirja täyttyy meren, sään ja laivaelämän havainnoinnista, reitti- ja aikataulusuunnitelmista, kävelyistä satamakaupungeissa, huumorin sävyttämästä itsetutkiskelusta, muistelusta sekä keskusteluista matkatovereiden ja kirjojen kanssa. Lämpimän itseironisesti Villa pohtii vanhenemista, kärsivällisyyden vaikeutta ja autuutta, lähtemisen pelottavaa houkutusta sekä "matkalla asumisen" olemusta.
 

Merilapsuus 
Tekijä: Villa, Kyllikki (2004) 
Kustantaja: LASTEN KESKUS 2004, Sidottu 55 s, ISBN: 9516274951

Kyllikki Villa matkusteli usein rahtilaivoilla Saara-tyttärensä kanssa ja teki samalla suomennostöitä. Tämä kirja sisältää tuokiokuvia näiltä merimatkoilta ja poimintoja lapsen luovista kommenteista. Kirjailija kuvaa äidin ja tyttären yhdessäoloa, kohtaamisia laivalla ja satamissa ja pienen tytön mutkatonta matkantekoa tarkkanäköisesti ja oivaltaen. 

Kyllikki Villa nauttii laivalla meren tuomasta inspiraatiosta ja työrauhasta. Hänelle se on vapautta ja irtiottoa huushollin velvollisuuksista. 


OMAT MUUT TEOKSET
Kansainvälinen keittiö. Toim. Mirja Paakkanen. Kuv. Samppa Lahdenperä:
1 : Lähi-idästä Tonavalle. W+G, 1974
2 : Ranskalainen keittiö. W+G, 1975
3 : Etelä-Eurooppa. W+G, 1975
4 : Venäläinen keittiö. W+G, 1975
5 : Kaukoidän maat. W+G, 1975

Kirjoituksia kokoomateoksissa ja kausijulkaisuissa

Villa, Kyllikki Kazantzakis. Artikkeli Suomalainen Suomi -lehden Keskustelua-osastossa. 1967, nro 5
Villa, Kyllikki Kirja esikouluikäisen elämässä. Artikkeli teoksessa Nuortenkirja Suomessa ennen ja nyt. Toim. Irja Lappalainen. WSOY, 1966
Villa, Kyllikki Kaksi sikermää. Runoja. Parnasso, 1992, nro 1
Villa, Kyllikki Kyllikin korvasienet. Kirjoitus teoksessa Hanhensulan ravintola. Kirjallinen keittokirja, Otava, 1983
Villa, Kyllikki Merkit ja liike Eino Ruutsalon taiteessa, Synteesi, 2001, nro 4
Villa, Kyllikki Suomentaja myrskyssä. Synteesi, 2001, nro 1
 
- Runoja useissa antologioissa
 
Yhteistyönä tehdyt teokset
 
Lahdenperä, Samppa ja Villa, Kyllikki: Matkailijan Japani. Otava, 1983. 2., uus. p. 1990
Lahdenperä, Samppa ja Villa, Kyllikki: Metsän marjat. Otava, 1981
Rannikko, Kirsti ja Villa, Kyllikki: Hamsterin keittokirja : vaihtelevia ruokia säilykkeistä. (Kuv. Samppa Lahdenperä). Otava, 1969

Muualla verkossa:

Kyllikki Villa kiersi rahtilaivoilla 35 vuotta
http://www.seacommand.fi/finnish/sm604.htm#villa 

Villa ja matkustaminen
http://www.mondo.fi/105/villa.htm 


Ajankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä