Veräjämäen polun alkuun Juhannusmäkeen takaisin Kierros on päättynyt. Katso vaikkapa Kantakylän kierros seuraavaksi

28: Arttula (Arthursdal)
      Larin Kyöstintie 13

Arttulan huvilayhdyskunta levittäytyi Juhannusmäen pohjoispuolella radanvarteen. Suuren osan alueesta täyttää nykyään VR:n työntekijöilleen rakennuttama yhdeksän kytketyn elementtitalon kokonaisuus vuodelta 1977.

Vanhoista rakennuksista huomattavin on Arttula 21, Suomen toiseksi suurin puinen kerrostalo, rakennettu ilmeisesti 1915–17 venäläisten upseerien majapaikaksi.

Vankan hirsirakennuksen alakerta on tiilestä ja välipohja betonia. Alun perin talossa oli neljä suurta huoneistoa, joihin kuuluivat pienet palvelijanhuoneet. Asuinpinta-alaa on kaikkiaan 1000 neliötä. Saunaa ei ollut, joten 1950-luvulla Arttulan asukkaat kävelivät kerran viikossa pesulle lähimpään yleiseen saunaan Käpylään. Talossa mm. filmattiin myös joitakin Pekka Puupää -elokuvien kohtauksia.

Peruskorjauksen 1995 suunnitteli säilyttävään korjausrakentamiseen erikoistunut arkkitehti Arno de la Chapelle. As.oy Helsingin Arttula käsittää 14 huoneistoa, jotka kaikki ovat vuokra-asuntoja. Yhtiö on yksityishenkilön omistama. Asukkaat hoitavat itse piha- ja lumityöt ja järjestävät mm. sadonkorjuujuhlia. Jokaiselle halukkaalle löytyy oma kasvimaa. 

Arttula Oulunkylän kotisivulla 


Ennen alikulkutunnelin rakentamista Arttulan kohdalla radan ylitti puusilta, joka oli tietysti lapsille erityisen jännittävä paikka. Kun kuultiin junan tulevan, juostiin sillalle ja kun seisova veturi päästi suhisten valkoista höyryä, roikuttiin kaiteen yli ja kilpailtiin, kuka pisimpään kesti höyrypilven sisällä. Kun näistä tempuista kiiri tieto koteihin, pidettiin paussia, mutta kohta taas jatkettiin.

Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta