Veräjämäen polun alkuun Takaisin Krabbenmäelle Villa Granö viihdeartistien kotisatamana seuraavassa

23: Runoilijanpolku 4 

Valmistui 1991, suunnittelija Kirsti Sivén. Viiden huoneiston kokonaisuus on valkoiseksi rapattua betoniharkkoa. Katujen suuntaan julkisivut ovat muurimaiset ja tilaa rajaavat. Etelän ja lännen suuntaan asunnot avutuvat kookkain lasipinnoin ja parvekkein. 

Runoilijanpolku 4 oli mukana Suomi Rakentaa 8 -näyttelyssä 1992 ja se on esitelty aikakautensa rakennustyylin parhaana esimerkkinä vuonna 2004 Rakennustiedon kirjassa Small Houses in Finland. Oulunkylässä on kaikkiaan seitsemän saman toimiston piirtämää asuintaloa.

Samassa rinteessä oli aikaisemmin vuonna 1890 lohkottu Charlottenburgin tontti omistajansa Johanna Charlotta Maexmontan-Knieffin mukaan. Kolmesta vuokrattavasta huvilasta pienimmässä ja vaatimattomimmassa asui 1906 alkaen professorinleski Emmy Wahlforss neljän lapsensa kera. Benedict Zilliacuksen mukaan Emmy viihtyi siellä yhä silloinkin, kun hänen poikansa Wilhelm Wahlforss oli jo hyvin toimeentuleva vuorineuvos. Wilhelm Wahlfors asui tässä talossa vuoteen 1916, jolloin hän muutti Pietariin saatuaan ensimmäisen työpaikkansa sieltä.

Vanhemmat naapurit muistivat "Wahlforssin eukon" vielä 1980-luvulla: "He kuvailevat hänet, eivätkä toki vailla kiintymystä, 'kauheaksi vanhaksi harpuksi, mutta hyväsydämiseksi ja herttaiseksi'. Hänellä lienee ollut hyvinkin kantava ääni, kauhistava puhelahja ja tulinen temperamentti – ominaisuuksia, jotka eivät oikeastaan herätä hämmästystä, kun kyseessä on WW:n äiti. Vaikka vanhat oulunkyläläiset muistavatkin hänet lihavana vanhana rouvana, jolla oli entisajan nuttura ja laajat poskipussit, he myöntävät saattaneensa kyllä aavistaa hänessä kadonneen kaunottaren."


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia lähistön vastaavista kohteista