Veräjämäen polun alkuun Pensionnaattiin takaisin Seuraavaksi asumisarkkitehtuurikohde Oulunkylässä

22: Krabben mäki 

Kapea polku nousee jyrkkää rinnettä, jonka vanhempi oulunkyläläispolvi tuntee Krabben mäkenä. Albin Krabben hedelmäväkimehutehdas 1900-luvun alussa oli "ensimmäinen höyrytehdas Suomessa marjojen ja hedelmien tislausta varten". Tehdas ja konttori vuosikymmenen verran nykyisen Aidasmäentien ja Ylänkötien risteyksen vaiheilla. 

Väkimehutehdas tarkoittaa viinatehdasta, minkä vuoksi alan harrastajat Larin Kyösti mukaan lukien viihtyivät Krabben talossa. Toinen syy oli, että veljekset Albin ja Oskar Krabbe harrastivat maalausta ja näyttämötaidetta ja kuuluivat Oulunkylän taiteilijayhteisöön. Krabben suku on muutenkin hyvin edustettuna Oulunkylän historiassa, mm. Gnistanin vaiheissa. 

Nyt Krabben talon paikalla uudisrakennus vuodelta 1979. Krabben jälkeläisten käytössä on edelleen väkimehutehtaan puhelinnumero 10, joskin siihen on jouduttu lisäämään muutama numero eteen aikojen saatossa.

Ylänkötien varrella on yksi Veräjämäen jäljelläolevista tornitaloista: Ylänkötie 4 (Aidasmäki 5), Seegen taloksikin kutsuttu. Talossa perustettiin perustettiin vuonna 1905 Oulunkylän työväenyhdistys Salama, jonka toiminta keskittyi myöhemmin Pakilaan. Myöhemmin talon omisti yli 50 vuotta insinööri Seege. Seuraavat omistajat kunnostivat talon ja myivät sen muutaman vuoden kuluttua.


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta