Veräjämäen polun alkuun Otto Brantin tielle takaisin Seurava kohde on Herttoniemen satamarata

17: Vera Hjeltin Höyrysaha ja Folkets hem

Oulunkylän ensimmäinen ja viimeinen suurempi teollisuuslaitos oli Vera Hjeltin puusepäntehdas ja höyrysaha, joka aloitti toimintansa nykyisen Jokiniementien varrella 1891. Sen perusti Suomen koulujen veistonopetuksen varhainen pioneerin Vera Hjelt (1857–1947) valmistamaan kouluille veistomalleja, pulpetteja ja höyläpenkkejä. 

Tehdas aloitti myös huonekalutuotannon sekä tiettävästi ensimmäisenä maailmassa teollisen puutalojen valmistamisen. Sen tunnetuimpia töitä ovat Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin kehykset. 

Paikalliset kuitenkin katsoivat sahaa ja etenkin sen työväkeä hyvin karsaasti. Toiminta loppui lyhyeen, kun tuli tuhosi saharakennelmat, yhtiön konttorin, isännöitsijän asunnon ja puusepänpajat maan tasalle 25.7.1896.

Kun veistonopetus Suomessa oli saatu toimivaksi, Vera Hjelt suuntautui uusiin haasteisiin. Hän oli aloitteentekijänä Martta-järjestön perustamisessa, julkaisi lehtiä ja kirjoitti kansakoulun lukukirjan sekä satuja. Hjeltistä tuli Pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen ammattientarkastaja, Ruotsalaisen Kansanpuolueen kansanedustaja ja Sosiaalimuseon perustaja. 

Ennen Oulunkylän sahansa paloa Hjelt oli ehtinyt rakennuttaa sen työntekijöitä varten kerhorakennuksen ja raittiusravintolan Folkets hemin, josta tuli monenlaisen kansalaistoiminnan tyyssija. Sahan palon jälkeen rakennuksen osti Alli Trygg-Helenius, joka avasi talon uudelleen 1902. Toiminta jatkui aina 1930-luvulle, jolloin Yleinen insinööritoimisto piti talossa konttoriaan.


Vera Hjelt – Muistamisen arvoinen nainen
Työsuojelunäyttely 


Esitteissä oli tyyppitaloja, joiden rakennusosia hänen tehtaansa toimitti. 


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta