Veräjämäen polun alkuun Takaisin siirtolapuutarhan vehreyteen Kuka oli Vera Hjelt  - se selviää seuraavaksi

16. Otto Brandtin tie 

Nimettiin 1953 monipuolisen urheiluvaikuttajan ja kunnallisaktiivin Otto Johan Albin Brandtin (1860–1935) mukaan. Tämä syntyi merikapteeni Otto Leonard Brandtin perheeseen Loviisassa, hankki sähköteknisen koulutuksen, työskenteli välillä senaatin kansliassa ja menestyi kilpapyöräilyssä. Brandt toimi Helsingin ja Viipurin soutupiireissä, kehitti sitten valtakunnallisia hiihtokilpailuja ja järjesti suomalaisia hiihtäjiä kilpailuihin ulkomaille, herätti henkiin Helsingin hiihtoseuran ja oli mukana perustamassa Hiihtoliittoa 1908 sekä järjestämässä Suomen Talvikisoja.

Oulunkylässä asuessaan Otto Brandt oli Helsingin pitäjän kunnanvaltuuston jäsen ja Oulunkylän kuntakokouksen puheenjohtaja sekä monen muun kunnallisen elimen jäsen. Hän toimi Svenska föreningenin, vapaapalokunnan ja ruotsinkielisen yhteiskoulun johtokunnan puheenjohtajana.

Brandt perusti Oulunkylään 1911 sähköyhtiön Åggelby Elektriska Belysnings Ab ja Helsinkiin Mikonkadulle 1905 pienen urheiluliikkeen Ab Otto Brandt Oy. Valikoimassa oli niin suksia, polkupyöriä kuin konttorikoneita. Pian alkoi myös perämoottoreiden ja moottoripyörien maahantuonti. 

Liikkeen ohjiin astui 1935 Otto "Odo" Wilhelm Brandt, menestynyt kilpa-ajaja, joka aloitti Honda-moottoripyörien maahantuonnin ensimmäisenä Euroopassa. 1971 jatkoi perustajan pojanpoika Tor Otto Brandt, joka 1975 esitteli Suomessa legendaarisen Honda Monkeyn. Sittemmin myös moottorikelkkoihin, puutarhakoneisiin ja veneisiin laajentunutta konsernia johtaa nyt Vantaalla perustajan pojanpojanpoika.

Ylempänä radanvarren rinteessä oli Myllypellon huvilaryhmä. Sen numerossa 7 toimi Oulunkylän puhelinkeskus vuodesta 1902 talossa, jonka materiaalin Helsingin Puhelinyhdistys oli purkanut vanhasta rakennuksesta uuden pääkonttorinsa tieltä Korkeavuorenkadulta. Vuodesta 1905 keskusta käytti oma puhelinyhtiö Åggelby Telefonbolag, jonka HPY osti 1933. Huvila purettiin 1978.


Oy Otto Brandt Ab:n historiaa 
Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta