Veräjämäen polun alkuun Pirunkalliolle takaisin Kurkistus Veräjälaaksoon

 13. Kansantalo

Työväen urheiluseura Oulunkylän Tähti perustettiin 1927. Se rakensi Kansantalon 1940-luvun lopulla harjoitussaliksi. Pihamaalla oli tanssilava, joka oli hyvin suosittu. Urheilijoiden siirryttyä muualle tansseja järjestettiin sisällä. Esiintyjistä suurin vetonaula oli Tapio Rautavaraa, joka Tähden jäsenenä tiettävästi osallistui jo talon rakennustalkoisiin. Alkuvuosina tansseissa kävi hyvin monenkirjava väki, loppuaikoina tunnelma oli rauhallisempi. Teatteri Takomo esitti Kansantalolla Kristian Smedsin Rautavaara-aiheista näytelmää 1997–98. 


Kansantalo oy:n toisena pääosakkaana oli Suomen Kommunistisen Puolueen paikallisyhdistys. Sen toimesta Kulttuuritalon konkurssin 1991 jälkeen Kansantalon kellariin siirrettiin puolueen vanhoja marssibanderolleja ja muuta kalustoa 50 vuoden ajalta. Nämä kaikki tuhoutuivat, kun Kansantalo paloi vuonna 1998 pikkupoikien sytkärileikin seurauksena. Saunarakennus on edelleen pystyssä.

Työväenliikeen historiaan Veräjämäessä kuuluu myös vuonna 1905 Aidasmäki 5:ssä (Ylänkötie 4) perustettu Oulunkylän työväenyhdistys Salama, johon liittyi pian 70 henkeä. Sen toiminta siirtyi kuitenkin jo muutaman vuoden kuluttua Pakilaan ja yhdistyksen nimikin muutettiin Pakinkylän työväenydistys Salamaksi.


Tapio Rautavaara-näytelmä
Kansantalon palo
Teatteri Takomo
Wikipedia: Kristian Smeds
Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta