Veräjämäen polun alkuun Takaisin Janssonin huvilalle Seuraavaksi Pirunkallio nousee muinaisen meren pohjalta

11: Pikkukoski 

Vantaanjoen uoma on näillä main kallioperän murroslaaksossa, jonka muodot ovat tuottaneet siihen pienen koskipaikan. Koko Vantaanjoki perattiin 1890-luvulla tukinuiton mahdollistamiseksi kasvavan Helsingin tarpeisiin. Tällöin myös Pikkukoski avattiin käsivoimin ja räjäyttämällä. Irronneet kivet ovat joen toisella puolella metsässä. Parhaimmillaan 1934 joessa uitettiin 68 000 tukkia. Uitto jatkui aina 1950-luvulle saakka. Suma saattoi tukkia välillä koko uoman, ja lapset juoksentelivat sen yli vanhempien kauhuksi.

Jokivesi on merkittävästi puhdistunut Keski-Uudenmaan kuntien meriviemärin valmistuttua 1979. Entisessä koskessa on edelleen voimakas virta ja sen alapuolella suvanto, jossa on nykyään Vantaanjoen suosituin uimapaikka. Suvannon pyörteen keskellä on matala, jota kutsuttiin ennen Amerikaksi. Tasainen kivi syvässä vedessä lähempänä Pirunkalliota oli Australia. 

Ennen vanhaan jokakesäisenä Helsinki-päivänä oli Pikkukoskella runsaasti Oulunkylä-seuran järjestämää toimintaa, mm. Vantaanjoen soutukilpailut. Vanhana perinteenä oli Pikkukosken lavalla (kansantalolla) järjestetyt tanssit, mutta viime kesinä pikkukosken pelikentällä se on vaihtunut Kaupunkitansseiksi, joissa harjoitellaan vähän unohtumaan päässeitä tanssiaskelkuvioita. 

Euroopan oikeusasiamiehen Jacob Södermanin muistolaatan asettivat kaverit hänen vanhan kiipeilypuunsa viereen.

Vuonna 2007 nähtiin erikoinen kaljakellunta, johon osallistui spontaanisti yli 400 ihmistä.


Waarallinen wenematka v. 1884


Etsivä Keskuspoliisi Oulunkylässä

Kantakylän polku: Vantaanjoki
Pikkukosken uimarannan keskusrakennus
Kuhat
Viikinmäen rakentaminen

Jyrkän jokilaakson molempien rantojen rinnelehdot ovat kaupungin arvokkaaksi luokittelemia luontokohteita. Viikinmäen rakentumisen myötä lähemmäs rantaa siirretylle voimalinjalle raivattiin uusi johtokatu kesällä 2008. Saman kokonaisuuden osana valmistui uusi kävelysilta 2009 Kiinannokan kallion alapuolelle. Ulkoilutien jyrkkä lasku jokilaaksoon ja sen sen yläpuolinen mutka taas muodostavat Ketunhännän.

Uimavalvontaa ja kanttiinia on vuodesta 1964 lähtien hoitanut uima- ja vesipalloseura Kuhat. Se perustettiin 1956 sosialidemokraattien sisäisen valtataistelun levittyä työväen urheiluseuroihin ja Helsingin työväenuimareiden loikattua porvarien Uimaliittoon. 1993 alkaen on kisattu taas samoissa vesissä. 

Laiturin yhteydessä on loka–huhtikuussa seuran talviuintijaoksen avanto. Kun rähjääntynyt pukusuoja- ja kioskirakennus paloi 2001, rakensi kaupunki 2005 uuden uimalan, jonka suunnittelukilpailun voitti Tatu Korhosen ehdotus "Tuulenpesä". Löylyhuoneen toteutti TKK:n arkkitehtiosaston puustudio Pihlajamäestä puretun Säilän talon hirsistä.


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia Pikkukoskelta ja Vantaajoelta