Veräjämäen polun alkuun Takaisin entisen ampumaradan maisemiin Seuraava kohde on Pikkukoski

10: Villa Jansson
       Pellavakaskentie 13

 

Talon historiaa Oulunkylän kotisivulta
Seegen talon historiaa Oulunkylän kotisivulta

Veräjämäen vanhimmat kaksi tornitaloa ovat palaneet. Jäljellä vielä kolme tornillista taloa: kaupungin omistama Seurahuone ja kaksi yksityisomistuksessa olevaa. Tämä talo on rakennettu 1907 ja sen hirret on kaadettu Seutulan metsistä. 

Talon rakensi rakennusmestari Anders Jansson, joka johti Johanneksen kirkon sisäpuolen puutyöt 1887 ja toimi vastaavana työnjohtajana Suomen paviljongin pystytyksessä Pariisin maailmannäyttelyssä 1900. Paviljongin oli suunnitellut kuulu arkkitehtikolmikko Gesellius–Saarinen–Lindgren, joiden vaikutusta on nähtävissä myös Janssonin omassa huvilassa. 

Torni on nimeltään punssitorni, jossa talon isäntä tarjosi vierainaan oleville herroille punssia. Rakennus oli myytävänä purettavaksi ja tontille oli hyväksytyt piirustukset rivitaloa varten, kun nykyiset omistajat ostivat talon 1981 ja kunnostivat sen. Talo on suojelukohde.

Toinen tornitalo on Ylänkötien varrella oleva Seegen talo, jonka omisti yli 50 vuotta insinööri Seege. Seuraavat omistajat kunnostivat talon ja myivät sen muutaman vuoden kuluttua.


Veräjämäen polun alkuunväli