Veräjämäen polun alkuun Paluu edelliseen kohteeseen Seuraavaan kohteeseen Olympiapyöräilyyn

 6. Helsingin Rauhanyhdistyksen toimitalo
     Myrskyläntie 22

Lestadiolaisperheissä ei käytetä ehkäisyä, joten lapsia on paljon. Liike suhtautuu kielteisesti myös viihdemusiikkiin, televisioon, teatteriin, alkoholiin, homoseksuaalisuuteen ja esiaviollisiin sukupuolisuhteisiin. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys toimii Oulussa. Helsingin rauhanyhdistys perustettiin 1888. Nykyään sillä on noin 1000 jäsentä. Uusi toimitalo valmistui Myrskyläntielle 1984. Toiminta on vilkasta: kaikki lähikadut täyttyvät pysäköidyistä autoista kolmesti viikossa läpi vuoden. Isojen seurojen aikana väkeä saapuu Pohjois-Suomesta saakka sanomaa kuulemaan. 

Helsingin Rauhanyhdistys 
Wikipedia: Lestadiolaisuus  


Vanhainkoti Osmonkallio
Myrskyläntie 18

Pohjoismaiden suurin kirkollinen herätysliike sai alkunsa Ruotsissa 1844. Kaaresuvannon kirkkoherra Lars Levi Laestadius tarkastusmatkallaan Åselessa koki hengellisen uudestisyntymisen Milla Clemensdotterin vaikutuksesta. Hän alkoi saarnata parannusta elävän uskon avulla ja pian sana levisi kulovalkean tavoin niin pappien kuin maallikkosaarnaajien voimin myös Suomen ja Norjan puolelle. "Hihhuleiksi" pilkkaamisesta ja opillisesta kritiikistä huolimatta liike on kasvanut jatkuvasti. Nyt lestadiolaisuutta on 23 maassa, kaikkiaan jäseniä arviolta 200.000.

Sisäisten kiistojen seurauksena lestadiolaisuus oli parhaimmillaan jakaantuneena 19 suuntaan. Suurimpana niistä nykyään ovat vanhoillislestadiolaiset, jotka toimivat paikallisissa rauhanyhdistyksissä. Vanhoillislestadiolaisten suviseurat on Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma – ja Suomen suurin nuorisotapahtuma.

 
Viereisellä tontilla on Helsingin Seniorisäätiön vanhainkoti Osmonkallion entinen rakennus vuodelta 1985. Ulospäin hieman tylyn näköisen rakennuksen yleiset tilat oli sisustettu viihtyisiksi vanhoilla huonekaluilla ja esineillä. Asukaspaikkoja talossa oli 125.

Osmonkallion vanhainkoti lakkautettiin vuonna 2010 Helsingin kaupungin vanhustenhuollon uudelleen järjestelyjen yhteydessä. Rakennus on toiminut sen jälkeen päiväkotien tilapäissijoitustilana.

Helsingin Seniorisäätiö
Helsingin Vanhustenkeskukset


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta