Veräjämäen polun alkuun Takaisin Seurahuoneelle Villa Tuglas Jokiniementiellä seuraavana

 3. Villa Vuorela
     Veräjämäentie 11

Arvostettu vaatturimestari, mm. Sibeliuksen luottoräätäli Fredrik Ålander muutti perheineen Helsingistä Oulunkylään 1880-luvulla ja rakennutti huvilan aseman lähelle komealle kalliokumpareelle. Sieltä sai turvapaikan nuori virolainen kansallismielinen kirjailija, sittemmin akateemikko Friedebert Tuglas. Vuosina 1905–16 tämä oleskeli useaan otteeseen Oulunkylässä, vältellen keisarin ohranaa. Talo, jossa Tuglaskin asui, tuhoutui tulipalossa 1907 mutta uusi pystytettiin samalle paikalle 1910. Perimätiedon mukaan talossa on käytetty Oulunkylän vanhan kirkon rakentamisesta ylijäänyttä puutavaraa. 

Syvästi uskonnollinen vaatturimestari oli ollut aktiivinen rukoushuoneen perustamisessa viisi vuotta aiemmin. Perheen vanhin tytär Eufrosyne Johanna toimi sen ensimmäisenä kanttorina. Tällä sanotaan olleen romanttinen suhde Tuglasin kanssa, mutta se lienee kariutunut kirjailijan ateismiin. Eufrosyne asui sitten Vuorelassa naimattomana kuolemaansa 1966 saakka.

Eufrosyne Ålanderin kuoleman jälkeen talo myytiin ulkopuolisille ja se vaihtoi omistajaa moneen kertaan saaden välillä jo purkutuomion. Vuodesta 1977 se on ollut saman omistajan hallussa. Rakennusta on kunnostettu perusteellisesti useaan otteeseen. Talossa on edelleen jäljellä mm. kuusi alkuperäistä kaakeliuunia.

Tukikohta Oulunkylässä
Tuglas seura


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta