Veräjämäen polun alkuun Tämä on Veräjämäen polun ensimmäinen kohde seuraavassa Seurahuone

 1. Radanvarren liikkeet

Aseman siirryttyä 1915 radan länsipuolelle kehittyi itäpuolelle vilkas palvelukeskittymä. Tässä kohtaa oli Lydia Tallgrenin rakennuttama ns. Lounaskahvilan talo. Samassa talossa oli Liisa Rautavaaran vanhemmilla 1920-luvun alkupuolelta lähtien kahvikauppa. Heidän lopetettuaan talossa toimi rohdoskauppa ja Elli Sirénin lyhyttavarakauppa, jota kutsuttiin Pikku-Stockmanniksi erityisen kattavan valikoiman vuoksi. Anna Björkqvistillä oli talossa korkeatasoinen kampaamo. Rakennus tuhoutui tulipalossa 1967.

Edempänä, entisen ylikulkusillan kupeessa oli Zaida Lundenilla kioski. Vuonna 1926 hän avasi ruoka- ja kahvilaliikkeen Arttula 4:ssä. Ylikulkusillan tuntumassa piti Vihtori Lintula arvostettua lihakauppaa 1928–49. Talon takaosassa oli hetken aikaa Ida Koskisen lyhyttavarakauppa. Kauppias Lintula myös perusti Arttula 2:een tiettävästi alueen toisen bensiiniaseman. Lintulan pienemmässä talossa oli posti ja kampaamo. 

Arttula 21:n pohjakerroksessa toimi 1930-luvulla maito- ja leipämyymälä. Hieman kauempana entisessä Rostenin huvilassa oli jo vuodesta 1916 alkaen toiminut Elannon kauppa, jossa oli siirtomaatavaraosaston lisäksi maito- ja leipäosasto. Se purettiin rautatien levennyksen yhteydessä. Kauimmaisena Jokiniementien noustessa rataa ylittävälle sillalle oli Virtasen sisarusten maito- ja siirtomaatavaramyymälä ja sen lähellä Salon perheen pienempi ruokatavaraliike ja myöhemmin kirjakauppa.

Vasta Oulunkylän uuden keskustan rakentuessa torin ympärille 1960-luvulla jäljelläolevat liikkeet siirtyivät sinne. Larin Kyöstin tien varteen nousi kolme toimistorakennusta vuosina 1978–84. Niissä toimivat mm. Acte elektroniikkakomponenttien myyntiorganisaatio sekä Porasto eläkekassojen omistama palveluyhtiö.


Oulunkylän kunta 1921-1945

Elannon kauppa Oulunkylässä
ACTE Oy
Porasto 

 Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta