To index page Previous page Next page

 
Tietolaatikko: Kustaankartanon taide ja design

Kustaankartanon rakennukset ovat 1,5 cm tavallista matalampaa punatiiltä aivan kuten kivenheiton päässä toisessa saman aikakauden suuressa rakennuskohteessa Maunulan Kansanasunnoissa. Molemmissa on käytetty aikakaudelle tyypillistä muuraustekniikkaa: Vaakasaumaa on korostettu keltaisella ja pystysaumaa häivytetty punaruskealla laastilla varsinaisen muurauksen jälkeen (kuva). Pula-ajan oloissa pienet yksityiskohdatkin on toteutettu huolellisena käsityönä hyödyntäen monipuolisesti kotimaisia puulajeja. Ne ovat kestäneet hienosti säännöllisen huollon ansiosta, seurauksena tyylikäs ajan patina. Juhlasalin valaisimet ovat Paavo Tynellin mittatilaustyönä suunnittelemat ja milloin niiden osia on särkynyt, on mallin mukaan teetetty uusia.

Arkkitehdit olivat rakennusaikana hyvin tarkkoja, että yhtään puuta ei saanut kaataa heiltä lupaa kysymättä. Entinen vesikuoppa sen sijaan ruopattiin ja koneistettiin suihkulähteeksi juhlasalin oven viereen. Siihen teki veistoksen "Pulut" (kuva) vuonna 1959 kuvanveistäjä Ulf Tikkanen, kirjailija Henrik Tikkasen veli.

Esiintyvien taiteilijoiden vierailut tuovat virikettä suoraan osastoille. Juhlasalissa on vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä pysyvästi Eero Järnefeltin vuonna 1911 maalaama muotokuva Gustaf Adolf Helsingiuksesta, jonka tytär lahjoitti taulun Kustaankartanolle 1986. Myös osastoilla on paljon lahjoituksina saatuja taideteoksia, kaupungin taidemuseon kokoelmiin kuuluvia teoksia sekä teoksia Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamosta. Vuonna 2001 kuvataiteilija Jyrki Setälä toteutti rakennuksia yhdistävään maanalaiseen huoltotunneliin neliosaisen teossarjan, jossa hehkuvat väriympyrän värit. Tämä "underground-taide" ilahduttaa niin tunnelia käyttävää henkilökuntaa kuin talvisaikaan liukastumattomasta kävelylenkistä nauttivia asukkaitakin.

Tiilen historiaa Suomessa
Pulut -suihkulähde
Paavo Tynell
Eero Järnefelt

kohteeseen Kustaankartano