To index page Previous page Next page

 
Tietolaatikko: Mäkitorpan Autoradio

1970-luvun alussa Pyry Lehtinen teki autoradioasennuksia Mäkitorpantie 26:n autotallissa Pyrytuote-nimellä. Vuonna 1974 hän möi toiminnan 20 000 markalla käpyläläiselle Ville Karttuselle, joka työskenteli Helsingin Puhelinyhdistyksellä työnohjaajana ja oli tehnyt asennushommia poikansa Arin kanssa harrastusmielessä. Seuraavana vuonna Ari Karttunen jätti koulun kesken ja siirtyi täysipäiväisesti yritykseen, jonka nimeksi tuli 1976 Mäkitorpan Autoradio.

Karttuset muuttivat Oulunkylään ja tekivät pitkää päivää yötä myöten. Myymälä ja konttori avattiin Vaasankadulle. Asennukset tehtiin kuitenkin Mäkitorpantiellä huolimatta siitä, että asiakkaiden isommat autot eivät mahtuneet talliin edes kokonaan sisään. Vesijohto oli, mutta WC:ssä käytiin naapurissa Mannalan baarissa.

Samaan aikaan yleistyivät uudet autoradiopuhelimet: merkkeinä Televa, Salora, Nokia (myöhemmin Mobira) sekä ruotsalainen Ericsson. Verkkona oli Posti- ja lennätinlaitoksen ylläpitämä käsivälitteinen ARP. Karttuset tutustuivat autopuhelimiin sattumalta ja päättivät ryhtyä Saloran jälleenmyyjiksi. Ensin valmistaja hieman epäili, mutta Karttuset möivätkin jo toisena vuonna pääkaupunkiseudulla enemmän puhelimia kuin Salora itse. Heillä oli täällä 1979 alkaen Mobiran yksinmyyntioikeus. Mäkitorpan Autoradio teki yhteistyötä isojen yritysten ja autoliikkeiden kanssa, sai sitä kautta paljon tilauksia ja autoradiokaupan yhteydessä myytiin "myös vaimolle puhelin".

Ketjun laajentuessa perustettiin pääkonttori, joka sijoittui Porthaninkadulle Kallioon 1980 ja siirrettiin 1985 Siltavoudintie 23:een. Vuonna 1987, kun yhtiö myytiin Helsingin Puhelinyhdistykselle, sen palveluksessa oli 100 ihmistä ja liikevaihto 100 miljoonaa markkaa. Pian sen jälkeen pääkonttori ja asentamo muuttivat Oulunkylästä hieman väljempiin tiloihin Pitäjänmäelle. Vuonna 1990 Mäkitorpan Autoradio oli Euroopan johtava matkapuhelinmyyjä.

Ari Karttunen vaikutti taustalla, kun 1991 HPY:n johdolla perustettiin Radiolinja kilpailemaan Posti- ja telelaitoksen kanssa matkapuheluiden välittämisessä. Kilpailukiellon päättyessä 1992 Karttunen lähti mukaan Aribom-yhtiöön (sanaleikki: aribom - mobira), joka suuntautui GSM-puhelimiin ja liittyi Telelaitoksen leiriin. Hän jopa vuokrasi vanhan tutun autotallin Mäkitorpantie 26:sta työpajaksi, kunnes 1994 asentamo muutti omaan taloon Mäkitorpantie 30:en.

Telelaitoksen seuraaja Sonera osti Aribomin 2005. Mäkitorppa puolestaan sulautettiin Elisaan jo 2003. Ari Karttunen asuu Oulunkylässä ja toimii nykyään henkilöstövalmentajana. Karttusilla on edelleenkin käytössä Soneran verkon ensimmäiset kaupalliset NMT- ja GSM-numerot.
kohteeseen Mäkitorpantie