To index pagePrevious pageNext page

9 Entinen Hankkijan pääkonttori, Mikkolantie 1

Vastapäisen kaksikerroksisen ja tornillisen Villa Lindebon rakennutti 1899 johtaja Arvid Lind, jonka leski Maj Lind lahjoitti merkittävän omaisuuden Sibelius-Akatemialle.  

Isoon kuvaan klikkaamalla

Oulunkylän yhteiskoulu toimi talossa 1924–56, sen jälkeen Suomen taiteilijaseuran taiteilijatalo. Sen 14 residenssissä asui etupäässä maamme taiteen modernisteja perheineen. Tuohon aikaan Lindebossa vietettiin boheemin työteliästä taiteilijaelämää avoimin ovin. Tiettävästi talossa kummitteli eräs OYK:n edesmennyt opettajatar. Rakennus purettiin Hankkijan pääkonttorin tieltä puolen tusinan naapurihuvilan tavoin ja kaupunki osoitti näiden omistajille uudet tontit.

Maj Lind pianokilpailu Sibelius-Akatemian kotisivulla
Oulunkylän taiteilijatalot ja asukkaat
Vappu Jurkan muistelu vanhasta taiteilijatalosta 
Hankkijan vaiheita Osuustoimintalehdessä v. 1921
 
Helsinki Fashion Housen kotisivu 

Isoon kuvaan klikkaamalla
Helsinki Fashion House (2008)

Hankkija oli maatalousalan keskusosuusliike, jonka pellervolainen osuustoimintaväki perusti 1905 harjoittamaan maataloustarvikkeiden kauppaa sekä edistämään maatalouden yleistä kehitystä ja etua. 

Pääkonttori valmistui Oulunkylään 1965 suunnittelijanaan Ahti Korhonen, joka on piirtänyt mm. Maunulan kirkon. Kompleksin taakse nousi laaja logistiikkakeskus 1972–76. 

Hankkija menestyi ja keräsi suuren omaisuuden, mutta yrityksen toimintatavat olivat vanhanaikaiset. Joutui konkurssiin laman jälkilöylyissä 1992. Sitä ennen Hankkijan keskeisin osa, maatalous- ja konekauppa oli siirretty tytäryhtiölle, joka päätyi aikanaan SOK:n haltuun ja jatkaa Agrimarketin nimellä. 

Vuodesta 1993 Hankkijan talossa on toiminut yli 100 vaatetusalan yrityksen tukkutalo Helsinki Fashion House, joka järjestää suosittuja suoramyyntitilaisuuksia.
 
Isoon kuvaan klikkaamalla


To index page