Piilotettu huone
 

Talvisodan ensimmäisten ilmahyökkäysten jälkeen ihmiset alkoivat hakeutua pois Helsingistä. Niin ihmeelliseltä kuin se tänä päivänä kuulostaakin, evakkoja tuli myös Oulunkylään, joka sijaitsi vain kahdeksan kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Naapurissamme toimi lepokoti, iso talo, jossa oli paljon täysihoitolahuoneita. Sinne alkoi virrata väkeä ja pian talo oli tupaten täynnä ja väkeä jouduttiin käännyttämään muualle.

Eräänä päivänä täysihoitolan johtaja pyysi Ollea avuksi johonkin korjaushommaan ja valitteli tälle taas kerran tilanahtautta ja huonepulaa. Kun töitä tehtiin L-kirjaimen muotoisessa käytävässä, Olle ihmetteli, mitä omituisessa mutkassa oikein oli. Johtajalla ei ollut aavistustakaan, hän kohautteli vain olkapäitään. Olle koputti seinää, josta lähti ontto ääni. ”Tässä on ovi, sen takana taitaa olla huone. Katsottaisiinko?” Lupa tuli, Olle leikkasi seinäpahvin auki ja sen takaa paljastuikin - ovi!

Paikalle kokoontuneet odottivat jännittyneinä, mitä piilotetusta huoneesta oikein paljastuisi. Kun ovi oli saatu auki, nähtiin – yllätys, yllätys- sänky, tuoli, jonka selkänojalla roikkui vanha turkki ja pöytä, jonka päällä oli kirjoituskone ja gramofoni. Levysoittimen vieressä oli vanhoja, peltisiä ja reiällisiä äänilevyjä, jotka sisälsivät venäläistä musiikkia.

Kun veljeni nosti turkin selkänojalta, sen karvat irtosivat ja leijuivat lattialle ja hänelle jäi käteen vain nahka. Kun tavaroita oli katseltu, alkoi paljastua salaisuus: ovi oli avautunut salassa pidettyyn V. I. Leninin huoneeseen! Historian kirjat olivat kyllä kertoneet Leninin oleskelusta Oulunkylässä, mutta muuta ei juuri ollut tiedetty. Tavarat haalittiin kasaan ja heitettiin välittömästi roskiin, sillä kukaan ei halunnut sekaantua tähän tapaukseen. Nykyisin suhtauduttaisiin jo toisella tavalla ja Leninin käyttämä esineistö olisi haluttua ja arvokasta tavaraa.

Kun huone oli tyhjennetty, lepokoti saattoi ottaa jonosta uuden asukkaan, joka ei varmasti tiennyt, kuinka historialliseen huoneeseen hänet majoitettiin.

 

Kirjasta:
Svengaten, Erik : Erik Lindströmin elämä ja musiikki

Juha Henriksson, Erik Lindström

Paluu edelliselle sivulle