Karl Fredrik Bergman, rukoushuoneen rakentaja
 

Maaliskuussa 1904, siis sata vuotta sitten, räätälimestari Fredrik Ålanderin, rakennusmestari Karl Fredrik Bergmanin sekä maanviljelijöiden Axel Lönngrenin ja Emil Nyströmin muodostama toimikunta kääntyi Suomen Evankeliayhdistyksen hallituksen puoleen anoen taloudellista avustusta rukoushuoneen saamiseksi Oulunkylään. Emme tiedä, saatiinko avustusta, mutta Oulunkylään päätettiin pystyttää kirkko.

Maanviljelijä Axel Lönngren ja hänen vaimonsa Emilia lahjoittivat rukoushuonetta varten tontin. Rakennusmestari Karl Fredrik Bergman laati piirustukset ja vastasi rakennustöistä, jotka enimmäkseen tehtiin talkootyönä. Kuka oikeastaan oli tämä kelpo rakennusmestari?

Karl Fredrik Bergman oli syntynyt Artjärvellä vuonna 1841. Hän tuli Oulunkylään vuosisadan vaihteessa ja pystytti tänne komean kolmikerroksisen huvilan paikalle, joka nykyisin on Jokiniementie 27. Vuonna 1905 perhe Bergman asui vielä Jokiniementiellä, mutta vähän myöhemmin huvila myytiin sisaruksille Siska ja Gerda Winstén, jotka jo omistivat samalla tontilla olevan toisen talon pitäen siinä Veräjämäen lepokotia. Karl Bergman rakensi uuden huvilan vastapäätä Kåttbygårdia, nykyisen Teinitien varteen. Siinä hän asui laatiessaan piirustukset ja kustantaessaan alttarin ja saarnastuolin, jotka vielä puuttuivat kirkosta.

Uuden huvilan asukkaisiin kuului Anna Eskelinen, joka oli syntynyt Karjalassa 1892. Hän tuli Oulunkylään 1911 ja hänestä tuli Bergmanin perheen kaikki kaikessa. Karl Bergmanin kuoltua 1921 Anna hoiti monet vuodet apteekin ruokataloutta. Hän kertoi hauskan tarinan kummipojalleen Kaj:lle. 1910-luvun keskivälin levottomuuksien aikaan ei saanut matkustaa Helsinkiin ilman erikoislupaa. Karl Bergmanin tyttären piti saada pässi Oulunkylästä Eiraan, jossa hän asusti.

Oli huomattavasti yksinkertaisempaa kuljettaa se kaupunkiin elävänä kuin lihapakettina. Niinpä Annan tehtäväksi tuli kuljettaa pässi narussa kaikkien vartiopaikkojen ohi ja kulkea koko matka Eiraan niskoittelevan elikon kanssa.

Karl Fredrik Bergmanilla ja hänen vaimollaan Vilhelmiinalla oli tytär Johanna Fredrika, syntynyt 1869 Helsingissä. Hän avioitui 1906 vuonna 1861 syntyneen kauppias Henrik Uno Staudingerin kanssa. Hän oli kelpo liikemies, jolla meni taloudellisestikin hyvin. Staudinger rakennutti Laivurinkatu 23-25:een komean talon, jota kutsui villa Johannaksi vaimonsa nimen mukaan. Myöskin heidän ainoa lapsensa vuonna 1909 syntynyt tytär Ensi sai talon, joka nimettiin hänen mukaan. Villa Ensi Merikadulla oli monet vuodet yksityisenä synnytyssairaalana. Nykyisin talo palvelee muita tarkoituksia.

Uno Staudinger jakoi hyväntahtoisesti varallisuuttaan. Erityisesti tuki hän taiteilijoita. Siitä seurasi, että Oulunkylän kirkko sai häneltä lahjana kuvanveistäjä Harald Sörensen Ringin (1872-1912) tekemän alttaritaulun. Villa Ensin ulkopuolella on saman taiteilijan tekemä lapsiveistos.

Rouva Staudinger lahjoitti rakennustyön alkuvaiheessa kirkolle 5.000,- markkaa. Hän kustansi urkuharmonin hankinnan ja vuonna 1916 ollessaan jo leski lahjoitti lasimaalaukset kirkon lehteri-ikkunoihin. Myöskin katon kristallikruunu on Hanna Staudingerin lahjoittama.

Rukoushuone, joka nykyisin on Oulunkylän vanha kirkko, täyttää 100 vuotta helluntaina 2005.

Suurella kiitollisuudella muistamme Karl Fredrik Bergmania, joka itse oli uskovainen ja sellaisena halusi palvella Herraansa antamalla hänelle pyhäkön kotikylässään. On helppo ymmärtää, että hänen tyttärensä Johanna Staudinger arvosti isänsä työtä ja siksi hän halusi kaunistaa isänsä pystyttämää kirkkosalia.

 

Britta Holmlund 2004

Vapaasti suomentanut MH

Paluu edelliselle sivulle