Oulunkylän arkkitehtuuria
K. Sundvall

Oulunkylässä on muutakin kuin rakennusperinnettä. Vanha miljöö koskemattomana tekee alueen ainutlaatuiseksi, mutta kaikkea ei ole mahdollista säilyttää samalla kun rakennetaan uutta ajanmukaisiin tarpeisiin.

Tuorein päivitys: 
Kivalterintie 17-19 
Suunnittelija Arkkitehtitoimisto Kaija ja Heikki Siren.

Päivitys sitä ennen: 
Pikkukosken uimalarakennus

Klikkaa sivulle | Klikkaa tietoja arkkitehti Tatu Korhosesta
  

Kustaankartanon alue alkoi rakentua 1950-luvulla. Päärakennuskohde oli vanhainkoti kaupungin käyttöön. Kaupunki oli laajentunut 1946 kun siihen liitettiin uusia osia. Vanhainkodin suunnittelutyö annettiin arkkitehtitoimisto Olli ja Eija Saijonmaalle. Tehtävä oli kokonaisuus, joka käsitti rakennusten ohella koko alueen maisemallisen suunnittelun. Mallia suunnitteluun haettiin Ruotsista ja Tanskasta. Muun muassa maanalainen huoltotunneli oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Vanhainkodin rakennustyöt alkoivat loppusyksyllä 1950, harjannostajaiset olivat joulukuussa 1951 ja ensimmäiset rakennukset A-D sekä K valmistuivat helmi-maaliskuussa 1953. Se on vieläkin massiivinen laitosalue, jonka ympäristö on puistomainen. Parin vuoden aikana alue on saanut parin rakennuksen verran täydennysrakentamista. Nämä uudet rakennukset poikkeavat ulkonäöltään huomattavasti alkuperäisistä ja alueen yhtenäinen ilme on päästetty tuhoutumaan.

Kustaankartanon  viereen Patolaan Käskynhaltijantien ja metsäalueen väliin muodostui melko standardeihin pohjaratkaisuihin perustuvaa  pientaloasutusta, jossa on vieläkin kiinnostavia ulkoa rapattuja puutaloja, joiden arvostus jostain käsittämättömästä syystä on unohtunut! Alkuperäisesti tilaviksi tarkoitettuja piha-alueita on alettu tehorakentaa syystä että tontilla on rakennusoikeutta, ja kehitys näyttää johtavan yhä tiiviimpään rakentamiseen samalla kun tasaisen ikävä rakennustapa valtaa yhä enemmän alaa. 

Kustaankartanosta itään päin olevalla alueella rakennettiin isoja kerrostaloja, joissa pyrkimyksenä oli hyvin toimivat valoisat asunnot, joissa omilla parvekkeilla oli suuri merkitys. Osittain esikuvana oli Tapiola. Oulunkylän lisäksi rakennettiin 50-luvun kuuluisaa arkkitehtuuria Haagassa ja Maunulassa, mutta ainoastaan Maunula on saanut statusta hienosta arkkitehtuurista. Kivalterintiellä (Nro 15-20 välillä) ja Pikalähetintiellä on sille täysin vertailukelpoista arkkitehtuuria.

1960- ja 70-luvuilla Oulunkylässä oli voimakas rakentamisen kausi. Se toi mukanaan mm. Oulunkylän keskuksen, Mäkitorpantien ja Patolan kerrostalot, jotka eivät ole erityisiä arkkitehtien ylpeyden aiheita, mutta ne kuitenkin ovat olleet toimivia ratkaisuja asumisessa. 

Patolassa sisäpihat ovat puuistutusten keskellä melkeinpä idylliset. Asunnonostajien houkutukseksi parhaat näkymät taloihin on parkkipaikoilta, mutta kun rakennuksia lähestyy, ne muuttuvat silmissä ikävästi toistensa kaltaisiksi laatikoiksi. Alueella on melko tarkkaan noudatettu kolmen kerroksen rakentamisen linjaa. Kävelytiet talojen lomissa ovat istutusten ansiosta viihtyisiä. Palveluja ovat mm. lähikauppa, päiväkodit, lemmikkieläin- hotelli sekä liikuntapuiston palvelut.

Oulunkylän kirkko valmistui 1972. Sen suunnittelija on Heikki Castrén. Punatiilinen rakennus antaa lämpimän vaikutelman, joka on hyvässä sopusoinnussa vähän matkan päässä olevan Kustaankartanon kokonaisilmeen kanssa, vaikkakin se on tyyliltään huomattavasti modernimpi. Kirkko on suunniteltu monipuoliseen seurakuntatoimintaan kaikille ikäluokille, ja siellä sijaitsee myös kirkkoherranvirasto. Kirkon puinen alttariveistos "Minä se olen" ( tekijä kuvanveistäjä Raimo Heino)  on erikoinen taideteos. Ulkopuolella on katolla olevat kirkonkellot hauskassa kehikossa. Tutustu kirkkoon 16 kuvan sarjan avulla: klikkaa tästä

 

Rakennusbuumi voimistui 80-luvun lopulla ja se toi yksilöllisempiä asumisratkaisuja kun painopiste kerrostaloista siirtyi yhä enemmän rivi- pari- ja yksittäistaloihin. Ilmiö kuitenkin tuo ristivetoa kun alueelle kuulunut mummonmökki muuttuu varsinkin hoitamattomana kummajaiseksi modernien rakennusten varjossa. Pari esimerkkiä yksilöllisemmästä rakentamisesta Oulunkylässä: 

Rakennusalan yhtiö rakensi konttoritilan Jokinimentien varteen. Rakennus oli matala, harmaa betoninen, ulkopinnaltaan viimeistelemätön laudoituksen jäljiltä. Talossa oli isot ikkunat. Tilat olivat välillä monta vuotta pois käytöstä. Kukaan ei pitänyt siitä, se ei kelvannut vuokralle. Viimein muutama vuosi sitten joku keksi, että otetaan talo vähitellen asuntokäyttöön. Hankkeen ja remonttitouhun epäilijöille on nyt näytetty, talossa todellakin asutaan. 

Arkkitehtitoimisto Kirsti Sivénin suunnittelema Runoilijapolku 4: Talo on mäellä, johon tullaan Jokiniementieltä portaita pitkin. Ympäristössä on korkeita puita jotka ovat olleet alueella kauan. Rakennus on ulkoa päin kompakti. Ikkunoita ulospäin on vähän, ja ne ovat kapeita, pitkiä. Kadun puoleisella seinällä on ranskalaista parveketta muistuttavia rakenteita. Turvallista linnamaisuutta pehmentää rakennusten vaalea sävy. Sisäpihan vehreys on yksityisyyttä, johon asukkaat pääsevät. 

   
 
Lisää kerrostalorakentamista 1990-luvun lopulla oli uudella alueella radan varressa lähellä Vantaan jokea, ja alue sai Oulunkylä-Seuran ehdotuksesta nimen Veräjälaakso. Sen ilmeeseen kuuluu korkeat kerrostalot, joita muualla Oulunkylässä siihen mennessä oli vältetty. Vasemmanpuoleisessa kuvassa 2004 talvelta näkyy kesällä purettu hankkijan rakennus radan toisella puolella.

Uusin rakennettu alue on Käskynhaltijantien varressa oleva kuuden kerrostalon alue, joka otettiin asumiskäyttöön kesällä 2003. | Katso kuvia |

 
  

Joukko Oulunkylän arkkitehtuurikohteita:

 • Kustaankartano  :::klikkaa kuvasarja:::
 • Kivalterintien 50-lukulaiset talot: 
  Kivalterintie 17-19; suunn. Arkkitehtitoimisto Kaija ja Heikki Siren.
 • Oulunkylän kirkko :::klikkaa kuvasarja:::
 • Pikalähetintie 3
 • Teinintie 27
 • Arkkitehtitoimisto Kirsti Sivénin suunnittelemat:
  Aidasmäentie26, 1986, Aidasmäentie 22, 1987, Runoilijanpolku 4, 1989, Jokiniementie 27, 1988, Kotoniitynkuja 5, 1989, Kivalterintie 6, 1988, Välimetsäntie 8, 198X
 • Veräjälaakson korttelit (1990-luvun lopulla) ::: kuvasarja:::
   

Linkki: Katso arkkitehtiopiskelija Maarit Virkkusen haastattelu Kurkihirsilehdestä 4/2003
aiheesta asuinalueiden suunnittelun uudet haasteet klikkaa PDF-tiedosto tästä

sivun alkuun | edelliselle sivulle


Ajankohtaista | Kartta | Palvelut | Taiteilijoitten Oulunkylä | Kulttuuri | Rakennusperinto | Luonto | Aloitussivu