Yhteisöllisyys on tärkeä osa siirtolapuutarhoja


 

Siirtolapuutarhoissa naapurit vielä tuntevat toisensa ja yhteisöllisyys on tärkeää. Palstojen omistajien nuorentuessa tämä piirre on kuitenkin katoamassa.

Viime vuosina siirtolapuutarhat ovat nousseet jälleen suosioon ja erityisesti nuoremmat ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ostamaan oman mökin. Aikaisemmin siirtolapuutarhayhdistysten toiminta on ollut vilkasta, mutta viime vuosina osallistuminen toimintaan on vähentynyt. Nuoret mökkiläiset ovat mieluiten omassa rauhassaan.

Vuonna 1940 perustettu Oulunkylän siirtolapuutarha on monen kotipuutarhurin kesäparatiisi. Vantaanjoen varrella sijaitsevalla alueella on yhteensä 203 mökkiä. Hyvin hoidetut palstat ja mökit tekevät alueesta viihtyisän.

Raili Wilén hankki oman puutarhapalstansa Oulunkylästä vuonna 1972. Siitä lähtien siirtolapuutarhatoiminta on ollut hänelle tärkeä harrastus. Oulunkylän siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut jo vuodesta 1984. Wilén asuu omassa mökissään säistä riippuen toukokuusta syyskuuhun. Palstallaan hän kasvattaa niin avomaankurkkuja kuin omenapuitakin, mutta siirtolapuutarhojen parhaimpana puolena hän kuitenkin pitää ihmisten yhteisöllisyyttä.

– Toki täällä voi omassa rauhassaankin olla, mutta jonkin verran sosiaalisuutta tarvitaan, jotta täällä viihtyy, kertoo Raili Wilén. Monille iäkkäämmille siirtolapuutarhureille alueen sosiaalinen verkosto on tärkeä.

Siirtolapuutarhat ovat enemmän kuin pelkkä harrastus

Oulunkylän siirtopuutarhayhdistys vastaa palstojen vuokraamisesta ja yleisten alueiden hoidosta talkoovoimin. Tänä keväänä yhdistys on rakennuttanut alueelle yleiset suihkut. Kesäisin järjestetään myyjäisiä sekä erilaisia juhlia. Yhteisten tapahtumien osallistujamäärät ovat kuitenkin laskeneet viime vuosina ja Raili Wilénin mukaan erityisesti nuorempia siirtolapuutarhureita toivottaisiin enemmän mukaan yhdistyksen toimintaan.

Siirtolapuutarhojen tulevaisuuden hän näkee kuitenkin valoisana: ihmiset kaipaavat luonnon läheisyyttä ja onhan se mukavaa, kun omalle mökille pääsee julkisilla kulkuneuvoilla helposti ja nopeasti. – Minulle siirtolapuutarhatoiminta ei ole pelkästään harrastus vaan siitä on tullut elämäntapa, toteaa Wilen.

Aikoinaan siirtolapuutarhoja perustettiin, jotta kaupungeissakin perheet voisivat viljellä itselleen ravintoa. Nykyään siirtolapuutarhoissa viljely on jäänyt vähemmälle: kukkien, kasviksien ja marjapensaiden kasvattaminen on kuitenkin hauska harrastus.

 
Teksti: Rosa Salo
Kuva: Harri Nygren

 

Paluu edelliselle sivulle

 


Ajankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä