Rasistit aiheuttavat valtiolle kymmenien miljoonien kulut


 Kuva Narinkkatorilta 2015
Suomessa ei varsinaisesti ole koskaan julkaistu rasismin valtiolle aiheuttamia kuluja, mutta sen sijaan Ruotsin ja USA:n luvut ovat pysähdyttäviä. Ruotsissa puhutaan liki 40 miljoonan euron suuruisesta vuosittaisesta summasta, jonka valtio joutuu lisääntyneeseen viranomaistoimintaan ja tuhottuun omaisuuteen satsaamaan. Tämän päälle tulee vielä terveydenhoidon ja invaliditeetin kustannukset. Yhdysvalloissa rasismi vie kansantuotteesta peräti 12% W.K.Kellogg -säätiön vuonna 2013 julkaiseman tutkimuksen mukaan.

Lailliset rajat kiinni-mielenosoitukset vastamielenosoituksineen Helsingissä vaativat kymmenien poliisien työpanoksen. Esimerkiksi viikonloppuina ja itsenäisyyspäivänä järjestystä valvotaan ylityöajalla korotetulla palkalla. Syksystä lähtien mielenosoituksia Helsingissä on ollut talvitaukoa lukuunottamatta 2-3 kertaa kuukaudessa, mikä syö huomattavasti poliisin resursseja pitää yllä turvallisuutta ja ehkäistä rikoksia. Monen pakolaisongelmasta aiheestakin huolestuneen olisi syytä miettiä mitä tolkkua tällaisessa mielenilmaustehtailussa on! Melko pian rikoksentekijät oppivat aikatauluttamaan tekosiaan näihin mielenilmausten mukaan, ja rikoshaitta on ilmeinen, vaikka ei tilastossa eriteltynä näy. Omatoimiset katupartiot on poliisille iso kuluerä, vaikka samalla poliisi voikin seurata vanhojen tuttujensa edesottamuksia. Osalla katutupartioista on riveissään epävakaita väkivaltarikollisia, mikä tuntuvasti lisää turvattomuutta.

Ruotsalainen verkkkolehti ETC laski vuonna 2015 julkaistussa jutussaan rasismin aiheuttamia suoria kustannuksia Ruotsissa. Luvut on pyöristetty:
  • Poliisihelikoptereilla tehtävä valvonta tiettyinä iltoina kuukauden ajan. Hinta: 850 000 Ruotsin kruunua eli 91 000 euroa.
  • Vahvistettu valvonta poltettujen vastaanottokeskusten vuoksi. Hinta: 1,2 miljoonaa kruunua eli 128 000 euroa.
  • Pakolaisten asuntojen (vastaanottokeskusten) polttamisesta aiheutuneet kustannukset. Hinta: 6,6 miljoonaa kruunua eli 706 000 euroa.
  • Rasistinen viha ja häiriköinti. Yhteensä 1 847 tapausta vuonna 2014. Hinta: 17 miljoonaa kruunua eli 1,8 miljoonaa euroa.  Nettihäiriköintiin ja vihapuheeseen on poliisi puuttunut vasta viime aikoina ja sen kustannuksia ei ole huomioitu näissä luvuissa.
  • Oikeudessa syyttäminen ja lyhyt rangaistus rasistisesta teosta. Hinta: 28 miljonaa kruunua eli kolme miljoonaa euroa.
  • Rasistinen väkivalta. Yhteensä 784 ilmoitusta vuonna 2014. Hinta: 77 miljonaa kruunua eli 8,2 miljoonaa euroa. Aiheettomat raiskausilmiannot ja rikosilmoitusten tehtailu on lisääntymässä, mutta nämä eivät vielä näy tässä tilastossa.
  • Yhteensä 35–50 löyhästi järjestäytyneen rasististen ryhmän ja väkivaltaisen ydinryhmän aiheuttamat kustannukset yhdellä paikkakunnalla 10–15 vuoden aikajanalla. Hinta: 290 miljonaa kruunua eli 31 miljoonaa euroa vuodessa.
Nämä maksavat yhteensä noin 421 miljoonaa kruunua eli noin 37 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan rasismin kustannukset Ruotsissa ovat paljon suuremmat. Rasismia tutkinut Ingvar Nilsson sanoo ETC-lehdelle, ettei rasismin hintaa kaikkiaan voi silti laskea. Sen sijaan rasististen ryhmien aiheuttamat kustannukset voi Nilssonin mukaan laskea selvästi, kuten muuustakin järjestäytyneestä rikollisuudesta aiheutuvat kulut. Eli, samaan tapaan kuten ETC-lehti laski.

Vastakkaiasettelulla on hintansa

Rasismin hintaa lisää rasismin vastustaminen. Vuonna 2013 tehdyn Intoleransens pris (suvaitsemattomuuden hinta) -raportin mukaan Ruotsin kunnat voivat säästää rutkasti, kun ne toimivat ennaltaehkäisevästi.

Intoleransens pris -raportissa tutkittiin ruotsalaisen Kungälvin kunnan toimia vuonna 1995 tapahtuneen 14-vuotiaan John Hronin murhan jälkeen. Hronin murhasivat uusnatsit. Kungälvin kunta aloitti menestyksekkään ennaltaehkäisevän työn kouluissa estääkseen vastaavat tapahtumat. Äärioikeistolaiset ryhmät eivät ole enää saaneet nuoria joukkoihinsa. Nilssonin mukaan tämä on erityisen merkittävää siksi, että joitakin Ruotsin vastarintaliikkeen näkyviä jäseniä asuu kunnassa. Lisäksi tuossa osassa Bohuslänin maakuntaa oli ollut rasistinen perinne olemassa 1920-luvulta lähtien, vähintään piilevänä.

 

Paluu edelliselle sivulle
 
Sää: sadetutka ("testbed")

Sää: Iltalehti

Uutisvahti Ampparit
 
 
Iltalehti

Iltasanomat

Metro;  Metro näköislehti

Helsingin Uutiset;  näköis 

Helsingin kaupungin uutisia

Taloussanomat
 
Kauppalehti 
 
TV-ohjelmat Iltapulu

Yle areena

Teevee.fi nettikatselu