Arkisto 2016: Ajankohtaista Oulunkylän lähialueilla - Helsingissä - Muuta ajankohtaista - Aikaisemmat aiheet (2015)

Ajankohtaista Oulunkylän lähialueilla


Kannelmäen vanha ostoskeskus puretaan

Ostoskeskuksen tilalle rakennetaan asuntoja 650 ihmiselle. Uudet asuinkerrostalot ovat pääosin viisi tai kuusi kerroksisia.

Matalista liikerakennuksista koostuva ostoskeskus on rakennettu eri vaiheissa vuosien 1959 ja 2002 välillä. Ostoskeskusrakennusten kunto on heikentynyt vuosien varrella. Myös sen liiketilojen kysyntä on vähentynyt. Vuonna 2013 valmistunut kauppakeskus Kaari sijaitsee vain noin 600 metrin etäisyydellä Kannelmäen ostoskeskuksesta. Myös ostoskeskuksessa sijaitseva Helsingin vanhin brittpubi, Britannia, puretaan. Britannialle ollaan kuitenkin rakentamassa alueelle uusia tiloja.

Suunniteltavat talot olisivat pääosin 5–6-kerroksisia. Osaan taloista on kaavailtu katutasoon liiketiloja muun muassa päivittäistavarakaupalle sekä erikoisliikkeille ja -palveluille. Asukkaiden ja liikkeiden työntekijöiden pysäköintipaikat rakennettaisiin pihakansien alle.
Katso pdf julkaisu 2011: Helsingin ostoskeskukset. Uutta, modernia ja kadonnutta

Uuden Maunula-talon toimintaa suunnitellaan asukaslähtöisesti 

Maunula-talon toiminnan keskeisiä tavoitteita on asukkaiden osallistuminen niin suunnitteluun kuin talon sisältöjen tuottamiseen. Talosta suunnitellaan tiedon, taidon, oppimisen ja kulttuurin taloa, jossa Helsingin kaupunginkirjaston, nuorisoasiainkeskuksen ja työväenopiston toimintojen on tarkoitus lomittua kaikilla tasoilla. Maunula-talo valmistuu joulukuussa 2016 osoitteeseen Metsäpurontie 4. Talon huoneistoala tulee olemaan noin 2200 m2.

Ensimmäistä kertaa Helsingissä asukkaat ovat mukana suunnittelemassa osallistuvan budjetoinnin avulla kolmen viraston palveluita. Maunula-talon verkkokysely toiminnan sisällöistä avautui 26.2.2016 maunulatalo.fi -sivuilla. Maunula-talon toiminnan ideointiin voi osallistua myös Maunulan S-Marketissa maanantaina 29.2. kello 14–16 ja torstaina 3.3. kello 16–18 sekä Maunulan jääjuhlassa 6.3, jossa ideoita keräävät talon tulevat toimijat. Asukkaita osallistetaan ideointiin myös jalkautumalla paikallisiin päiväkoteihin, kouluihin ja senioritaloihin.

Osallistuvassa budjetoinnissa Maunula-talon tulevasta toiminnasta päätetään asukkaiden kanssa. Ideoita kerätään ja jalostetaan toimintaehdotuksiksi yhdessä talon tulevien käyttäjien kanssa. Rahat ja resurssit jaetaan kaikille avoimen äänestyksen perusteella.

Myös Maunula-talon tunnus valitaan kaupunkilaisten ehdotusten pohjalta. Tunnus valitaan yleisöäänestyksen ja valintaraadin valintojen pohjalta saadulla kokonaispisteytyksellä, jossa raadin valintojen painoarvo on 60% ja yleisöäänestyksen 40%.

Verkkokyselyyn vastaamalla kaupunkilaiset voivat kertoa toiveitaan ja näkemyksiään, mitä toimintaa talossa tulisi olla. Verkkokyselyn vastaukset kootaan huhtikuussa ja niistä jalostetaan kevään työpajoissa  konkreettisia toimintaehdotuksia. Työpajat ovat kaikille avoimia. Oulunkyläläisten kannattaisi olla myös aktiivisia ja tuoda viestiä siitä, että Työväenopiston opetusta Oulunkylätalossa pitää jatkaa Oulunkylän säilymiseksi vetovoimaisena keskuksena oulunkyläläisten ja eteläpuolisten kaupunginosien asukkaille, joilla aikuisopiskelumahdollisuuksia Oulunkylätalon sulkeuduttua olisi liian vähän tarjolla. Vetovoimansa säilyttävä Oulunkylän keskus turvaa myös Ostarin kaupallisten palvelujen säilymistä varsinkin kun lähivuosina kaavaillaan terveyskeskuksen siirtymistä Malmille. Oulunkylätalon tilanne on se, että minkäänlaista tilavuokraa vuoden 2017 alusta lähtien ei opiston budjetissa ole. Palveluverkkoselvitys jossain vaiheessa syksyn opetussuunnitelman valmistuttua on tarkoitus tehdä ja siinä Oulunkylätalo saattaisi säilyä opetuspaikkana, mutta reaalisena uhkana on, että kaupunginhallituksen budjettipaine leikkaa syksyllä vapaata sivistystyötä.  

Äänestys Maunula-talon tunnuksesta on auki 26.12.–15.3. ja verkkokysely on avoinna 26.2.–31.3.2016  osoitteessa maunulatalo.fi. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan tabletti.

Helsingin yleisten töiden lautakunta hyväksyi tiistaina 1.3. suunnitelman Pohjoisbaanan rakentamiseksi Itä-Pasilasta Käpylään

Pohjoisbaana on uusi 1,6 kilometriä pitkä nopea pyöräilyreitti. Se liittyy sekä etelässä että pohjoisessa nykyisiin väyliin. Sen rakentamiseen on varauduttu katu- ja puisto-osaston 2016–2017 investointiohjelmassa. Rakentamiskustannukset ovat noin 5 800 000 euroa ja ylläpitokustannukset 28 000 euroa vuodessa. Suunniteltava osuus on osa pääradan varren baanayhteyttä. Sen länsipuolella on päärata ja itäpuolella Louhenpuisto ja Keijontiehen rajoittuva asuinalue. Pyörätien leveys on neljä metriä ja jalkakäytävän kaksi metriä.

Pohjoisbaanan toteuttaminen vaatisi mittavia kalliolouhintoja aivan radan vieressä. Louhinnat joudutaan tekemään pienissä osissa yöllä ennalta sovittujen liikennekatkojen aikana. Baanan keskivaiheilla maastossa on ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita. Nämä mahdollisesti häviävät osin rakentamisen takia. Reittiä on myöhemmin tarkoitus jatkaa pohjoiseen, Oulunkylään.


Kansallisteatterin Naapuripöytä-tapahtumat pyörivät asukastalo Saunabaarissa maalis- ja huhtikuussa

Ravintola tarjoaa tunnelmallisen miljöön kahden hengen pöytineen, jotka luovat ihanteelliset olosuhteet uusien yhteyksien syntymiselle. Kansallisteatterin kokit ruokkivat kohtaamisia kolmella annoksella yllättäviä kysymyksiä, jotka auttavat asiakkaita tutustumaan toisiinne ja löytämään yhteisiä puheenaiheita. Kokkeina ja hovimestareina toimivat teatteriohjaaja Eveliina Heinonen ja dramaturgi Juho Gröndahl. Kaikille avoimet Naapuripöytä-tapahtumia on asukastalo Saunabaarissa (Metsäpurontie 25) ti 8.3. klo 19, ti 15.3. klo 19, to 31.3. klo 19, pe 8.4. klo 13, pe 15.4. klo 13 ja to 28.4. klo 19.
Ennakkoilmoittautumiset ja lisätietoja: Salli Berghäll, tuottaja, puh. 050 305 4251, salli.berghall@kansallisteatteri.fi
Lisätietoja www.maunulanmaisema.fi

Koskelan sairaala-alueen kaavaehdotus oli esillä kaupunkisuunnittelulautakunnassa 8.3.2016

Kaavaratkaisu mahdollistaa sairaala-alueen arvokkaiden historiallisten rakennusten suojelemisen ja muuttamisen asuinkäyttöön sekä alueen täydennysrakentamisen. Isossa korttelissa asuisi/työskentelisi peräti 3000 henkilöä. Pääosa olemassa olevista rakennuksista muutetaan asuinkäyttöön. Yhteen on suunnitteilla päiväkoti enimmillään kolmellesadalle lapselle. Kappelirakennuksen on ajateltu toimivan yhteistilana.

Alueen pohjoisosaan voi ehdotuksen mukaan sijoittua uusi vanhusten monipuolinen palvelukeskus 250 asukkaalle. Siitä aiotaan tehdä viihtyisä Hollannin mallin mukainen muistisairaiden ”kylä”. Lue Et-lehden artikkeli kyseisestä Hogeweyn kylästä.

Kunnalliskodintien ja Antti Korpintien kulmaan tulisi päivittäistavarakauppa. Asuntorakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2020. Kaupunginosan rakentuminen kestää viisi vuotta.

Kaupungin sivuilta on luettavissa asiaan liittyviä suunnitelmaluonnoksia ja selvityksiä. Koskelan sairaalan ymparistohistoriallinen selvitys  kertoo alueen ilmeen muuttumisesta vuosikymmenien aikana. Massiivinen 239-sivuinen Koskelan sairaalan rakennushistoriallinen selvitys tuo  mm. kuvia sairaalaoloista eri vuosikymmeninä ja  siinä käydään rakennusten esittely perinpohjaisesti läpi. Suositeltava  nettiteos kaikille historiasta ja rakennusarkkitehtuurista kiinnostuneille löytyy toistaiseksi tästä linkistä:  kannattaa tallentaa se itselleen, mikäli siihen halua palata myöhemmin! Koskelan sairaalaan alue on muuten yksi kohde Käpylän kaupunkipolkua.

Näin Metsälässä: Tällaista on turvapaikanhakijan elämä ennen maasta poistamista (YLE)

 Kuuntele YLE Areenassa ohjelma "Käännytettävä kalterien takana"  Ohjelmassa haastatellaan muutamia pakolaisia ja vastaanottokeskuksen henkilökuntaa Metsälässä.
 
Aiheeseen liittyvää:
IL: Näin toimitaan Venäjällä itärajan pitämiseksi suljettuna /8.3.2016
YLE: EU:ssa askel ihmissalakuljetuksen suitsimisessa /8.3.2016 
"Muukalaisia kylässä" − Yle seurasi vastaanottokeskuksen arkea 3 kuukautta: http://areena.yle.fi/1-2691192 - katseluaika ohi)
Ylen tuore tv-dokumentti pyrkii pureutumaan Suomen kuumimman keskusteluaiheen pinnan alle. Yle seurasi Kirkkonummelle perustetun Evitskogin vastaanottokeskuksen elämää heti alusta lähtien kolmen kuukauden ajan. Alkaako kantaväestö tutustua tulokkaisiin vai pelkääkö se mustapartaisia tulokkaita
YLE Areena radio-ohjelma 24 min:  Äärijärjestö vei isosiskon
Nuori suomalaisnainen lähti kaksi vuotta sitten Syyrian sota-alueelle, vaikka hänellä oli opiskelupaikka, työ, ystäviä ja rakastava perhe. Mitä hänen pikkuveljensä ajattelee tapahtuneesta?
Linnéa Mynttinen A2 illassa http://areena.yle.fi/1-3338770 4 min.
Rasistit aiheuttavat valtiolle kymmenien miljoonien kulut


Maunulalaisen huoltoaseman seinään

on ilmestynyt helmikuussa muistolaatta Lemmy Kilmisterille (RIP) ja jo legendaksi kutsuttavalle maitomainokselle, joka kuvattiin viime itsenäisyyspäivänä "yhdellä otolla". Valion mukaan Lemmy innostui hauskasta ja ironisesta ajatuksesta, sillä hän ei ollut koskaan ajatellut mainostavansa maitoa. Miehen elintavoilla hänen pitkää musiikkiuraansa pidettiin pienenä ihmeenä. Yle on yrittänyt peräänkuuluttaa laatan laittajaa, mutta toistaiseksi tuloksetta. Tästä muutaman päivän kuluttua laatta oli pelkkä muisto kuvaajien albumeissa. Silti Maunulassa Kilmisterin brandista kiinnostuttiin, niinpä kesäkuun 6. FB:ssä ollaan järjestämässä  grillaus ym. muistotilaisuutta huoltoaseman pihalle.

Jouluaattona 1945 syntynyt Ian ”Lemmy” Kilmister ehti juuri ja juuri täyttää 70 vuotta. Motörhead-yhtyeen Facebook-päivityksen mukaan hän sai tietää kaksi päivää syntymäpäivänsä jälkeen, että hän sairasti aggressiivista syöpää.

Taistelu jäi lyhyeksi. Vain paria päivää myöhemmin Lemmyn bänditoverit kertoivat Facebookissa rock-maailmaa järkyttäneen kuolinuutisen. Yhtyeen julkaisemassa päivityksessä kerrottuun, että Kilmister kuoli kotonaan, perheensä ympäröimänä ja suosikkivideopelinsä äärellä.

Britanniassa syntynyt Kilmister työskenteli ennen Motörheadia muun muassa Jimi Hendrixin roudarina. 70-luvulla hän liittyi Hawkwind-nimiseen rock-yhtyeeseen. Hänet erotettiin yhtyeestä vuonna 1975, minkä jälkeen Motörhead sai alkunsa.

Motörhead löi itsensä läpi 80-luvun alussa Ace of Spades –kappaleen myötä. Yhtyettä on kuvailtu heavy metal –musiikin pioneeriksi, joskin Kilmister itse kutsui sitä mieluummin rokkibändiksi. Vapaa-ajallaan mies harrasti muun muassa Natsi-Saksan muistoesineiden keräilyä. Hänestä on tehty myös dokumenttifilmi, joka ilmestyi vuonna 2010. Lemmy Kilmisterin tavaramerkeiksi muodostuivat pulisongit ja kokomusta asu hattuineen, ja Valion mainoskuvauksessakin oli nämä elementit mukana.
 
https://www.youtube.com/watch?v=PfgycAOT0KI


Maunula-levy ilmestyy 18. maaliskuuta

Maunula-levy on pop-ja rockmusiikkia, joka perustuu maunulalaisen uuden aallon rockyhtyeen Flatuksen  ( 1978-1983) musiikkiin. Paljonkin keikkaillut yhtye ei saanut ennen hajoamistaan kokonaista älppäriä valmiiksi vaikka sinkku "Daisy love" oli myyntilistalla.  Levyn biisit on kaivettu esiin pahvilaatikoista ja kellariäänite-C-kaseteilta ja niistä päätettiin työstää ammattivoimin - ja samalla talkoohengessä - levyä muusikko Kärtsy Hatakan ( mm. Waltari-yhtyeestä tuttu) johdolla ja tuottajaksi saatiin Pirkkolassa asuva Pave Maijanen.  Nykyinen kokoonpano esiintyi viime vapunaattona levyn tukikonsertissa Saunabaarilla ja sai kehuvaa palautetta. Sittemmin syksyllä suunniteltu levynjulkistus siirtyi tälle keväälle. HUOM! Maunulan ala-asteella järjestetään Maunulalevyn julkaisuun liittyvä yhtyeen konsertti Pe 1.4.2016 klo 19. Lippuja Mediapajalta ja ovelta.

Makupalana Youtube-video ( Sä lähdit kiitää) , josta saa jonkinlaista käsitystä siitä mitä on luvassa. Levyn hankkimiseksi voit olla yhteydessä Maunulan mediapajaan, joka informoi lisää levyn saatavuudesta. Sinkkubiisi on päässyt Radio Suomen soittolistalle ja sitä tullaan kuulemaan kanavalla.

Katso myös tämä Youtubevideo, jossa kerrotaan Flatus-yhtyeen  ja uuden levyn teon vaiheista.

Metsälän Maaliikennekeskuksen rekkaterminaalit on purettuOsana Metsälän-Ilmalan alueen asuntorakentamista on alkuvuoden aikana purettu siellä viime vuonna toimintansa lopettaneet rekkaterminaalit. Alueen laidalla toimii toistaiseksi Metsälän vastaanottokeskus entisessä tullin ja rekkamotellin rakennuksessa.

Metsäläntien eteläpuolella olevalle maaliikennekeskuksen alueelle suunnitellaan asumista ja toimitilaa junavarikon reunaan. Suurjännitejohdon linjausta pyritään muuttamaan niin, että sen suoja-alueet eivät rajoita uutta rakentamista.  Alueelle kaavoitetaan kohtuuhintaisia asuntotontteja ja toteutetaan AM-ohjelman asuntotuotantotavoitetta. Tähtäimessä on tehokkaasti rakennettu urbaani kerrostaloalue, jossa asuminen, palvelut ja työpaikat sekoittuvat. Liiketilat sijoittuvat asuinkerrostalojen ensimmäisiin kerroksiin. Asuintalot on tarkoitus tuoda kiinni Metsäläntiehen niin, että kadulle muodostuu selkeä rakennettu reuna. Alueen länsireunassa nyt oleva Postintaival poistuu käytöstä ja sen paikalle rakennetaan uusi kaupunginosapuisto.

Suunnittelualueella toimi aiemmin logistiikkayritys DB Schenker, joka on siirtänyt toimintansa Vantaalle. Alueella sijaitsi neljä terminaalirakennusta, maaliikenteen raskaiden ajoneuvojen pysäköintikenttiä sekä sinne toistaiseksi jää 5- ja 7-kerroksiset toimistorakennukset ja niiden yhteydessä oleva yksikerroksinen lounasravintola.

Uusia korttelialueita halkoo kolme erityyppistä akselia, jotka muodostavat alueelle omaleimaista kaupunkirakennetta. Pohjois-eteläsuunnassa alueen jakaa kaareva Postiljooninkadun bulevardi. Itä-länsisuunnassa alueen läpi kulkee kaksi akselia. Pohjoisempi akseleista on erilaisten katu- ja puistoaukioiden tilasarja, joka johtaa asuinkortteleista Keskuspuistoon. Toinen on kaareva kevyen liikenteen reitti, Kustinpolku, joka yhdistää alueen etelään Ilmalan aseman suuntaan ja itään Veturitien ali Käpylän aseman suuntaan.

Akselit kohtaavat alueen keskellä, jonne sijoittuu kolmion muotoinen toriaukio. Sen ympärille keskittyvät alueen palvelu- ja liiketilat rakennusten ensimmäisiin kerroksiin ja erilliseen palvelurakennukseen.

Asemakaavan muutosluonnos sisältää kerrosalaa seuraavasti: asunnot 205.500 m2, lähipalvelut 2.500 m2 , toimitilat 25.000 m2 , myymälätilaa 2.000 m2 ja 11.000 k-m2  yleisiä palveluja varten. Asukkaita arvioidaan alueelle tulevan 5.000.

Kaavan valmistelussa erityisesti painottuu hyvät pyöräily-yhteydet Metsälän ja Ilmalan asemille sekä keskustan suuntaan Veturitien pääpyöräilyverkoston pohjois-eteläsuuntaiselle seutureitille. Kaavassa otetaan huomioon myös pyöräilyn nopean runkoverkon, Baanan, yleiskaavaluonnoksen teemakartassa esitetty linjaus alueen eteläreunassa Keskuspuistosta Käpylän aseman suuntaan. Maaperän puhdistamiseen ja meluntorjuntaan kiinnitetään paljon huomiota. Alueen maaperän pilaantuneisuutta on tutkittu vuonna 2015. Alueella havaittiin paikoin kohonneita öljyhiilivetypitoisuuksia. Rakennusten purun yhteydessä tehtiin lisätutkimuksia.

Havainnekartta

Lisätietoa Helsingin kaupungin sivuilta http://kartta.hel.fi/applications/Hanke/showplan.aspx?map=yes&ID=2014-003386

 

Käpylän lippakioski piti pelastaa joukkorahoituksen avulla

 Kaupungin nostettua huonokuntoisen kioskin vuokraa 100% jäi toimijoiden ainoaksi pelastusmahdollisuudeksi innovoida rahoitus kioskin lunastamiseksi, ja sille asetettuun tavoitteeseen (minimi 9.500 ja kokonaistavoite 12.000) päästiin jo viikossa joukkorahoituksella. Hanketta voi kutsua sillä tavoin innovatiiviseksi, että rahoituksen vastineet tukijoille eivät ole mitään aineellista vaan erilaisia kulttuurielämyksiä.

“Itse fyysinen kioskirakennus on tuskin monenkaan kahvikupposen tai pullankäntyn arvoinen. Näin ollen joukkorahoituksella pyritään siis ostamaan itsetuotettua lisäarvoa palauttamalla tyhjästä nyhjästy summa kahisevaa takaisin kaupungin kasvottomaan ja pohjattomaan budjettiin. Pöhköä, kyllä, mutta näinhän tämä kai pyörii: ‘raha palaa isoon kirstuun ain / se on lainaa vain’.” - Kommentoivat rahoituksen toimeen panneet.

Kioski oli lukuisat vuodet tyhjän panttina, mutta näin vaan kannattamattomaksi kaupungin ajama kioskipaikan kulut pantiin sen viimeisen vuokraajan maksettavaksi. Kaupunki ei ole suostunut paljastamaan mistä hatusta hintapyyntö on peräisin, vai onko katsottu vain vastapäisen R-kiskan tuottoja ja laitettu 8.000 euron hintapyyntö umpimähkään. Tonttia hintaan ei tietenkään kuulu, joten jäädäänpä odottelemaan vuokrannostokierrettä. Asuntomarkkinoilla on olemassa kaupungin valmis rahastusmalli: tontin arvo maksetaan vuokrina uudelleen joka 20. vuosi.


 Arkisto 2016: Ajankohtaista Helsingissä


Pohjolan pääkaupungit sitoutuvat vähentämään päästöjään yli kansallisten tavoitteiden


Vapaaehtoinen muovikierrätys alkaa

Vuoden alussa jogurttipurkit, pesuainepurkit ja voirasiat pitäisi olla helppo nakata kauppareissulla tai lenkillä kierrätykseen. Kuluttaja voi Helsingissä viedä muovipakkausjätteen Rinki-Ekopisteeseen, entiseen HSY:n keräyspaikkaan tammikuusta lähtien. Muutoksilla on välillistä vaikutusta nousevien kuluttajahintojen muodossa kun vastuu kunnilta siirtyy kauppoihin.

Pakkaukset pitää tyhjentää ja tarvittaessa puhdistaa. Puhtauden hyvä lähtökohta on, että pakkausjätettä voi sellaisenaan säilyttää vaikka pitempiaikaisesti kotona. Pakkausten tulisi olla myös kuivia. Likaiset muovipakkaukset eivät kelpaa materiaalihyötykäyttöön, ne kuuluvat sekajätteeseen. Sekajätettä  käytetään hyväksi energiantuotannossa. Muovipakkaukset ovat hyvä energialähde, sillä niiden lämpöarvo on öljyn luokkaa. Ei ole juitenkaan järkevää käyttää astianpesukonetta pakkauksen puhdistamiseen tai tiskata niitä erityisesti keräystä varten.
Kelpaavia: elintarvikkeiden muoviset pakkaukset kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, hedelmäpakkaukset, pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit, muovikassit, -pussit ja -kääreet.

PVC-pakkauksia ei saa pistää muovikeräysastiaan. PVC:n muovin tunnistat merkistä, jossa kolmion sisällä on numero 3. PVC-muovi haittaa kierrätystä. Muoviämpäri tai esim. tyhjänä ostettu pakasterasia ei kuulu keräykseen, vaan se on määritelmän mukaan muovituote. Vie myös vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, lääkkeet, hiuslakka) vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen, Sorttiasemalle, vaarallisen aineen konttiin, apteekkiin jne)
 

Suomenlinna ylsi viime vuonna kävijäennätykseen, kun linnoitussaarella kävi ensimmäistä kertaa talvikauden aikana yli 200.000 ihmistä. Kaksi kolmesta talvivierailijoista tuli ulkomailta, kertoo Suomenlinnan hoitokunta.

Suomenlinnassa kävi viime vuoden tammi–huhtikuussa ja loka–joulukuussa 223000 turistia. Kävijämäärä kasvoi hoitokunnan mukaan 14 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna. Viime vuonna erityisesti aasialaisten kävijöiden määrä kasvoi.

Kansainvälinen matkailusivusto Culturetrip.com on listannut Suomen kymmenen kauneinta paikkaa. Pääkaupunkiseudulta mukaan ovat päässeet vain Suomenlinna ja Nuuksion kansallispuisto.

Suomen kymmenen kauneimman paikan suosituslistalla ovat Saimaa, Yyteri, Halti, Kilpisjärvi, Vanha Rauma, Turun saaristo sekä Kolin ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistot. Suomi on matkailusivustolla hyvin esillä. Culturetrip.com esittelee muun muassa Helsingin, Turun ja Lapin kohteita.

Ympäristörikoksista tuomittu jätehuoltoyhtiö Lokapojat on vaihtanut jälleen nimeään - Toiminta jatkuu, vaikka yhtiö tuomittiin liiketoimintakieltoon viideksi vuodeksi.

Viime vuoden heinäkuussa yhtiö vaihtoi nimensä Uusi Tornado Ympäristöpalveluksi. Marraskuussa nimeä vaihdettiin toistamiseen ja yritys jatkaa toimintaansa nyt nimellä Sisu ympäristöpalvelut.

Yhtiön aputoiminimiä ovat Sisu Lokapalvelut, Sisu Viemärihuolto ja Loka-autojen Tilauskeskus Uusimaa. Omakotiasujien ja asuntoyhtiöiden hallitusten kannattaa pitää mielessä nämä taustat kun etsivät lokapalveluja netistä tai saavat tarjouksia niistä!

Lähes kahteen miljoonaan Helsingin kaupunginkirjaston kirjaan liimataan RFID-tarra

Ne korvaavat nykyisin käytössä olevan viivakoodin. Tarrojen liimaus alkoi suurissa kirjastoissa tammikuussa.
Olivat Harripotterit tai Veijomeret sitten oikein- tai väärinpäin, pinossa, kasassa tai vaikkapa läjässä, Helsingin kaupunginkirjaston palautusautomaatti tunnistaa ne kaikki kerralla. Jokainen kirja on yksilö eikä yksikään niistä ohita ovihälytystä ilman kirjaamista ulos menevälle lainaajalle.

Ratikkanäyttely oli 14.1.–24.3.2016 Info- ja näyttelytila Laiturilla

Hankkeisiin saattoi tutustua muun muassa kahdeksan metriä pitkän pienoismallin avulla. Kruunusillat-yhteyttä voi katsella myös virtuaalimallien ja 3D-lasien avulla. Ratikkanäyttelyyn liittyy tapahtumia, joissa esitellään mm. Raide-Jokeria, Kruunusillat-hanketta sekä maailmalla toteutettuja pikaraitioteitä.

Raide-Jokerin rakentamisesta ei vielä ole tehty lopullista päätöstä. Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustot voivat päättää rakentamisesta näillä näkymin vuonna 2016. Hankesuunnitelma valmistui tammikuussa 2016. Siinä on selvitetty radan kustannuksia ja vaikutuksia. Tavoitteena on aloittaa Raide-Jokerin liikennöinti viimeistään vuosina 2020–2022, jolloin linjan 550 liikennöintisopimus päättyy.
 Seniori-infon palveluneuvonta käynnistyy maanantaina 1.2.

 Helsinki käynnistää helmikuun alussa Seniori-infon, ikääntyneille ja heidän läheisilleen suunnatun palvelujen puhelinneuvonnan. Seniori-info on matalan kynnyksen palvelu, jolla halutaan helpottaa ikääntyneiden helsinkiläisten tiedonsaantia.

Uuden Seniori-infon puhelinnumero on 09 310 44556, puhelinaika on arkisin klo 8.30 – 12. Soittajia neuvovat palvelukeskusten sosiaaliohjaajat. Myös sähköpostiosoitteessa seniori.info@hel.fi vastataan palveluja koskeviin kysymyksiin.

Seniori-infosta saa tietoa tavallisen puhelun hinnalla. Soitto numeroon maksaa saman verran kuin soitto lankapuhelinnumeroon.

Seniori-infon numerossa ei ole jonotusmahdollisuutta. Kun Seniori-infon puhelinnumero on varattu, asiakas kuulee tiedotteen, jolla häntä pyydetään ystävällisesti soittamaan tarvittaessa uudestaan.

- Arkisin Helsingin ikääntyneiden sosiaalipalveluista saa tietoa myös alueellisista sosiaali- ja lähityön yksiköistä. Pohjoisen sosiaali- ja lähityö, puh. 09 310 73949 Ruotsinkieliset palvelut, puh. 09 310 44848

- Terveysneuvonnasta, puh. 09 310 10023, saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden tavallisen puhelun hinnalla.

Lue myös: Hyvinvointipalvelut pohjoishelsinkiläisille

Helsinkiläisen palveluopas PDF - 24 sivua osoitteita puhelinnumeroja

Ikääntyneen palveluopas: Laadukkaan palveluoppaan tiedot perustuvat eri viranomaissivustojen, kaupunkien ja kuntien sivustojen, tutkimusten, asiantuntijajärjestöjen ja erilaisten vanhusalan hankkeiden tuottamaan julkiseen tietoon sekä vanhustyön ammattilaisten antamiin tietoihin.

Palveluopas 2015–2016 Omaishoitajille ja läheisille PDF 44 sivua, sisältää myös mainossivuja

Helsinki päätti pormestarimallista mutta siinäkin on ongelmansa

Helsingin johdossa aloittaa ensi vuoden kesäkuusta lähtien pormestari. Hän toimii myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Samalla poliittinen päätöksenteko ja virkamiesvalmistelu erotetaan selkeästi toisistaan. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta selvin äänin. Äänestystä edelsi 16.3. tuntien mittainen keskustelu.

Valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit vaalikaudeksi kerrallaan. Kaupunginvaltuustoon valitaan 85 valtuutettua ja kaupunginhallitukseen 15 jäsentä. Helsingin 31 virastoa ja liikelaitosta kootaan puolestaan palvelukokonaisuuksittain toimialoiksi, joita on tarkoitus muodostaa keskushallinnon lisäksi korkeintaan neljä. Olisi kaupungin toiminnan kannalta tehokkaampaa saada pois lähes päällekkäisiä päällikkövirkoja, mutta maan tavat tuntien tähän ollaan luomassa uusi supervirkamieskasti, jolla on alaisuudessaan vähintään sama määrä toisiaan vastaan kilpailevia päälliköitä, mutta työtä suorittavia alaisia olisi jatkuvasti supistuva joukko.

Uudistuksen perusajatuksena on, että kuntavaalien tulos heijastuisi aiempaa suoremmin kaupungin johtamiseen. Kauniin teorian toteutuminen onkin eri asia kun tähänkään mennessä eri lautakuntiin sijoittunut poliittinen asiantuntemus ei ole aina riittänyt päätöksien toteuttamisen laadun arvioimiseen ja ohjaamiseen. Lautakuntien edustajajäsenet ovat tähän mennessä olleet asukkaiden suora linkki virkamiehiin, jotka ovat piilotelleet virkapykälien takana. Virkavallankäytön vahtikoiria on isompi luottamusmieslauma, mutta vastaisuudessa viranhoidossa täytyy olla entistä isompi ongelma ennenkuin siihen pystytään puuttumaan. 

Lipunhintojen korotuksia joukkoliikenteeseen

HSL kaavailee lippujen hintoihin 11% korotusta ensi vuodelle, koska kehärata ja länsimetro ovat sille iso rahareikä. Arvattavaksi jää, miten iso lisävaikutus hintoihin Raide-Jokerilla on nyt kun sitä ollaan kiirehtimässä valtiolta saatavien rahojen takia. Vyöhykejärjestelmän uudistus lähiaikoina voi tyhjentää matkustajan kukkaroa vielä sitäkin enemmän. Tutkimusten mukaan lippujen hintojen nouseminen kymmenellä prosentilla vähentää joukkoliikenteen matkustajaliikennettä noin kolmen prosentin verran. Se ei ainakaan houkuttele autoilijoita pois rattinsa takaa. Edessä on aikataulujen harvennuksia ja palvelujen heikennyksiä. Poliittiset viisaat ovat autoilijoiden kukkaron menoksi suunnitelleet ruuhkamaksua, mutta monien mielestä hullulta pohjalta: Maksat jos ajat! Ruuhka-aikojen ulkopuolella saat ruuhkamaksuun alennusta olemattomasta ruuhkasta! Jäämme odottelemaan pyöräily- ja kävelymaksuja seuraavaksi :(

Helsingin kaupunginvaltuustossa vähemmän kiittelevä vastaanotto hallituksen sote-uudistukselle

Kaupunginvaltuuston esityslistalla oli 3. helmikuuta 2016 muun muassa kyselytunti ja periaatepäätös Helsingin kaupungin lausunnosta sosiaali- ja terveysministeriölle ja valtiovarainministeriölle hallituksen linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi. Kaupungin lausunnon mukaan maakuntajakoon perustuva itsehallintoalueratkaisu ei palvele metropolialueen kehittämistä. Kuitenkaan Helsingin kannalta ei ole olemassa muita tosiasiallisia vaihtoehtoja, kuin kuuluminen Uudenmaan maakuntaan.

Suurin ongelma on, että maakuntajako ei ota huomioon metropolialueen erityispiirteitä. Optimaalista hallinnollista ratkaisua tulee etsiä metropolialueen kilpailukyvyn, asukkaiden ja yritysten parhaimman palvelukokonaisuuden näkökulmista. Laajan maakunnallisen ratkaisun sijasta vahvemman ja luontevamman itsehallintoalueratkaisun pohjan muodostaa metropolialueen pohjalta muodostettava maakuntaa suppeampi itsehallintoalue. Metropolialueen toiminnallisen kokonaisuuden yhteisinä haasteina ovat mm. laaja väestöpohja, tiivis kaupunkirakenne, ratakäytävät ja näihin tukeutuva palveluverkko. Mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja tuottaminen sekä hallinto edellyttää ja mahdollistaa tällaisessa rakenteessa muusta maasta poikkeavia ratkaisuja.
 
Jatkovalmistelussa tulee selkeästi määritellä itsehallintoalueille siirtyvien sote-tehtävien ja kunnille jäävien tehtävien rajapinnat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kunnille ei tule määrätä sellaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäviä, joiden hoitamisen edellytykset poistuvat uudistuksen myötä. Uuden kunnan vastuut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tulee selkeästi määritellä.
 
Tehtävien siirtyessä pois kunnilta on perusteltua, että myös rahoitusvastuu siirtyy pois kunnilta. Uuden hallintotason luominen aiheuttaa lisäkustannuksia. Uudistuksessa on riskinä veroasteen nousu. Uudistus ei saa nostaa kokonaisveroastetta.

Kuntien tehtävien lähes puolittuessa edellyttää uudistus merkittäviä muutoksia valtionosuusjärjestelmään. Muutoksessa kunnille on turvattava riittävä verorahoitus kunnille jäävien tehtävien hoitamiseen. Metropolialueen kaupunkien erityispiirteet ja mm. väestörakenteen palvelutarpeelle tuomat vaatimukset on otettava huomioon.

Aiemmissa sote-valmisteluissa on todettu, että kuntia tulee riittävästi ja kunnolla kuulla kuntia koskevassa valmistelussa. Kaupunki katsoo, että nyt vastattava kysely ei ole riittävä kuuleminen. Tämä koskee eritysesti uudistuksen taloudellisia vaikutuksia ja rahoituslinjauksia.

Tulevasta sote-ja itsehallintouudistuksesta kehkeytyi Helsingin kaupunginvaltuustossa pitkä, mutta melko yksipuolinen keskustelu. Hallituksen linjausta itsehallintoalueiden muodostumisesta maakuntajaon pohjalta kannatti vain Keskustan valtuustoryhmä. Aiemmin myös Espoo ja Vantaa ovat lausuneet itsehallintouudistuksesta kriittisesti.

katso tallenne Helsinki-kanavalla http://www.helsinkikanava.fi/www/kanava/fi

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) kertoi 6. huhtikuuta, että sote-uudistus lähtee liikkeelle valtion rahoituksella. Jatkossa vastuu siirtyy 18 maakunnalle. Palvelut tuotetaan viidellä erityisvastuualueella, jotka kokoavat vaativampia erikoissairaanhoidon tehtäviä.

– Henkilöstö siirtyy uusille toimijoille niin sanotun liikkeen luovutuksen periaatteen mukaisesti vanhoina työntekijöinä, ministeri Juha Rehula kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa. Maakuntaveroa ei valmistella, mutta siitä tehdään selvitystyötä. Mahdollinen päätös jäisi tuleville hallituksille.

Odotettavissa on, että Helsingissä poistuvat ainakin ilmaiset terveyskeskuskäynnit ja terveydenhoito asukkaille kallistuu muutenkin kun valtuusto ei enää päätä asiakasmaksuista.

Hallitus linjasi, että erillisratkaisua pääkaupunkiseudulle voidaan harkita, jos kaupungit tekevät siitä yhdessä varteenotettavan ehdotuksen. Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ryhtyvät pääkaupunkiseudun oman sote- ja aluehallintomallin hahmotteluun tiukalla aikataululla, sillä lakiluonnoksia odotetaan jo toukokuuksi. Työhön ryhdyttiin välittömästi.

Pääkaupunkiseudulla on muusta maasta poikkeava väestökeskittymä eli paljon väestöä pienellä alueella. Maahanmuutosta iso osa kohdistuu pääkaupunkiseudulle. Alueen työvoima- ja elinkeinopolitiikka vaikuttaa suuresti koko kansantalouden kehitykseen. Euroopassa ja laajemmin kansainvälisesti pääkaupunkien osalta on yleensä erityisiä metropoliratkaisuja. 

Helsingin Helen Sähköverkko Oy nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin yhdeksän prosenttia 1. huhtikuuta alkaen

Hinnankorotus perustuu kantaverkkomaksujen nousuun sekä verkkotoiminnan valvontamallin muutokseen. Sähköverkkoyhtiön siirtomaksun lisäksi sähkön siirrosta peritään sähkövero, valtion huoltovarmuusmaksu sekä arvonlisävero. Sähkön siirrosta ja jakelusta lähes koko Helsingin kaupungin alueella huolehtii Helen Sähköverkko Oy.

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, vaan se ostetaan sen alueen verkonhaltijalta, jossa verkkoon liitetty rakennus sijaitsee. Sähköverkkoyhtiön toimintaa säätelevät viranomaiset takautuvasti neljän vuoden jaksoissa, ja uusi jakso alkoi vuodenvaihteessa. Maaseudulla on joudutaan tekemään paljon maakaapelointeja kun myrskyt katkovat sähkölinjoja. Sen sijaan kaupungeissa voimajohtoja lukuunottamatta sähkö kulkee maakaapeleissa, joissa on vain tavanomaiset ylläpidon kustannukset, mikä laskee hinnankorotuspaineita, vaikka kantaverkkomaksu nouseekin. Kohuttu Caruna on nähty ahneena peikkona, eikä se olekaan syytön korotuksiin, mutta sähkön hinta pitkälti on myös hallituksen ja eduskunnan asia, kun erilaisten verojen ja maksujen suuruuksista päätetään.

Soten asiakasmaksuihin ei tulekaan reiluja korotuksia

Helsingin kaupunginhallitus korottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja vain indeksikorotuksen verran. Käytännössä tämä merkitsee alle kahden prosentin keskimäärästä kallistumista. Kaupunginhallitus hylkäsi apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn (kok) esityksen, joka olisi nostanut maksuja runsaalla neljäsosalla.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan nykyiset asiakas- ja potilasmaksuvapautukset pidetään voimassa eikä uusia potilasryhmiä vapauteta maksuista. Lisäksi pidetään voimassa päätös, jonka mukaan helsinkiläisiltä ei peritä terveyskeskusmaksua.

Liikennevirastolta tyrmäys pääväylien bulevardisoinnille 4.2.2016

Valtio ei katso hyvällä Helsingin kaikkien sisääntuloväylien muuttamista kaupunkibulevardeiksi. Liikenneviraston mielestä bulevardi voisi sopia Vihdintielle ja Itäväylälle, mutta ei valtakunnan pääväylille eikä Länsiväylälle. Pitkän matkan bussit ovat viraston näkemyksen mukaan vaikeuksissa kun liikenne puuroutuu ja siten haittaa ympäryskuntien liikennettä Helsinkiin. Tilanteen tekee kiinnostavaksi se, että valtio hallinnoi pääväyliä, mutta sillä on vähän valtaa kaupungin kaavoituksessa.

Bulevardisoinnista on ollut erityisen innoissaan apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki, jonka mielestä juuri mainittu Länsiväylä olisi sopiva aloituskohde. Suunnittelijoiden mielestä alkuvaiheessa Hämeenlinnanväylän eteläisistä osista lähtien voitaisiin tien varteen lisätä asuintaloja. Vastaan kuitenkin tulee keskuspuiston muutenkin kapea alue, jossa menetettäisiin Pirkkolan ulkoilureittejä ja Haaga-Maunulan  palstaviljelyalueita. Kaavoittajat ovat huolettomia suurista maamassoista - runsaasti enemmän kuin Itä-Pasilan rakentamisessa tarvitaan - joita pitäisi vuosia kestävän rakennusvaiheeen aluksi kuljettaa maapohjan  korkeuserojen tasaamiseksi muutenkin ruuhkaisen Hämeenlinnanväylän liikenteessä. Vaihtoehtoiset reitit ovat kovinkin vähissä Haagassa ja Huopalahdessa.

Oulunkylä-Seura on viimevuotisessa lausunnossa kannattanut bulevardisointia tietyin reunaehdoin: Ehdotetut Tuusulanväylän ja Lahdenväylän bulevardisointi mahdollistaisivat rakentamisen kyseisten teiden varsille. Esitetynlainen tiivis rakentaminen pääväylien varteen olisi järkevää, kuitenkin niin että tärkeimmät viheralueet otetaan huomioon (Patolan metsä ja viheryhteys Keskuspuistoon Metsälässä) tai jätetään rakentamatta (Koskelan kalliot, Vantaanjokivarsi). Pirkkolassa on käynnistetty adressi Keskuspuiston säilyttämisen puolesta.

YLE: Bulevardien ilmanlaatu huolettaa
 

Jymy yllätys: Valtiolta 83 miljoonaa Raide-Jokeriin

Raide-Jokeri saa valtiolta 83 miljoonaa euroa eli kolmanneksen Espoosta Helsingin Itäkeskukseen ulottuvan, 275 miljoonaa maksavan raideyhteyden rakentamiseen. Vielä syksyllä näytti, ettei hallitus tarjoa Helsingin seudun kuntien suurille liikennehankkeille rahaa.

Helsingin johdossa päätökseen ollaan tyytyväisiä. Pekka Sauri sanoo, että hankkeesta kaupungin osalta pyritään päättämään kevään viimeisessä valtuustossa ennen juhannusta. Kevään aikana pitäisi myös linjata, millaisella organisaatiolla Raide-Jokeria lähdetään tekemään – esimerkiksi Länsimetroa toteuttamaan perustettiin osakeyhtiö.

Myös Espoossa valmistellaan nyt kiivaasti kaupungin omaa päätöstä Raide-Jokerista ennen kesätaukoa. Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo toteaa, että on hyvä saada varmuus valtion toimista, vaikka asiasta toki onkin neuvoltu syksystä asti osana Mal-sopimusta.

”Valmistelu etenee koko ajan, emme odottele päätöksiä tumput suorina”, lupaa Isotalo. Espoon omaa päätöstä valmistellessa selvitellään myös liikenneministeriön kanssa raidehankkeen vaikutuksia teihin ja katuihin.
Tiedotustilaisuudessa 6.4. ulkoministeri Timo Soini (ps) mainitsi raidejokerin yhdeksi hänelle mieleisistä hankkeista. Onhan yksi Raide-Jokerin pysäkki Vermossa. Hallitus lähtee rahoittamaan myös esimerkiksi Tampereen raitiotiehanketta ja Helsinki–Turku-välin nopean ratayhteyden jatkosuunnittelua.

Raide-Jokerin kokonaiskustannusarvio 459 miljoonaa

Julkisuudesssa puhuttu 275 miljoonan rakennuskulut eivät kata käyttökustannuksia, joita kertyy liikennöinnistä joka päivä. Palkkojen lisäksi raiteiden kunnossapito vie vuosittain 1,6-2 miljoonaa, ja ajokalusto sekä varikot lisäävät kustannuksia lähes 160 miljoonaa. Kaupunki puhuu synergiaeduista, jotka maksavat lisää 25 miljoonaa kun rakentamiseen liittyy kohteita, jotka eivät suoraan johdu Raide-Jokerista, mutta on "välttämätöntä tai edullista toteuttaa samassa yhteydessä". Tarkastelujen perusteella hankkeen hyöty-kustannussuhde valmistumisvuodelle 2025 on 0,70. Hanke saavuttaa yhteiskuntataloudellisen kannattavuuden lähestyttäessä 2040-lukua.

Ei pelkkää plussaa eikä miinusta

Pääkaupunkiseudulla raideliikenne on merkittävä asuntojen hintoja nostava tekijä. Rata tuo kysyntää ja hinnat nousevat, ja eräät virkamiehet näkevät kehityksen kaupungille suotuisana tuottojen kerryttäjänä. Suurimmat noussut asuntojen hinnoissa ovat osuneet Kauklahteen ja Pikku-Huopalahteen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Molemmilla alueilla hinnat ovat lähes tuplaantuneet. Liikenneyhteyksistä juuri raideliikenne koetaan tutkimusten mukaan houkuttelevimmaksi. Asuntotonttimaan ja kaavoitettavan maan arvo nousisi raidejokerin myötä noin 75 miljoonalla eurolla. Pelkästään positiivisia seurauksia sillä ei olisi asumiskustannuksiin, kun markkinat ja erityisesti kaupunki nostaisivat tontinvuokria.

Pikaraitiolinja saattaa nimellään osittain johtaa harhaan kun tavoitteeksi on asetettu 25km keskinopeus (tunti päästä päähän) ja toisaalta niiden pysäkkiväliä on tarkoitus harventaa (keskim. 780m). Lisääntynyt kävelymatka pysäkille yhdeltä näkökannalta voi olla terveyttä edistävää, mutta toisaalta liikkumisesteisiä pikaraitiotiet eivät palvele kovinkaan hyvin. Suunnittelussa korostuu vahvat aluekeskukset ja niiden läheisyydessä tiivis rakentaminen sekä jouhevien vaihtoyhteyksien kehittäminen.
 
Raidejokerin hankesuunnitelma diaesityksenä: http://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/2016_asukastilaisuudet/Jokerimessut%202016-01-27_HH.pdf

Aineistot

- Oulunkylä, Käskynhaltijantien ympäristö  katso kartalla(pdf)

- Maunula, Pirjontien ja Pirkkolantien ympäristö


  lähteenä kuvakaappaus Helsinki-kanavan lähetys valtuuston kokouksesta 30.3.2016

Malmin lentokentän säilyttämistä vaativa kunnallisaloite

meni nurin valtuustossa keskiviikkona 30.3.2016. Sen oli viime vuonna allekirjoittanut yhteensä 13.197 helsinkiläistä, mitä joissain valtuustopuheenvuoroissa oltiin ihailevinaan, mutta kovat luvut 55-29 puhui ihan muuta kieltä. Vuoden 2014 kyselyssä vain 15% helsinkiläisistä kannatti kentän rakentamista. Aikaisempaan adressiin kentän puolesta nimensä oli laittanut 70.000 kansalaista, joten voidaan reilusti puhua kunnallispoliitikkojen uppiniskaisuudesta ja demokratian vajeesta.
Kentästä halusivat lopullisesti eroon Demareista kaikki; Vasemmistoliitosta kaikki; Vihreistä kaikki paitsi Jarmo Nieminen (entinen kokoomuslainen ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen pj.); Kokoomuksesta Rautava, Luukkainen, Karhuvaara, Rydman, Andersson, Niiranen, Männistö, Rauhamäki, Pakarinen ja Muurinen; Persuista Harri Lindell. Mielenkiintoista, että monet tässä yhteydessä esiin pompsahtaneet nimet ja puolueet ovat olleet valtuustossa esillä myös kun on puhuttu Keskuspuiston kaventamisen ja metsiin kajoamisen puolesta!

Malmin lentokenttä valittiin Euroopan 7 uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle


Näillä näkymillä Hämeentielle on tulossa pyörätiet

Maanantaina 11.4.2016 kokoontunut kaupunginhallitus hyväksyi äänin 10–5 ehdotuksen Hämeentielle rakennettavista yksisuuntaisista pyöräteistä ja henkilöautojen läpiajokiellosta. Asia tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi 27. huhtikuuta. Lopullinen äänestystulos tässä äänestyskuvassa

Ehdotuksen mukaan autojen läpiajoa rajoitettaisiin Hämeentiellä Hakaniemen torin ja Helsinginkadun välisellä osuudella. Läpiajokielto siirtäisi Kallion ohittavan liikenteen pääosin Sörnäisten rantatielle, jossa liikenne kasvaisi arviolta noin 15–20 prosenttia. Kalliosta lähtevää ja sinne saapuvaa liikennettä siirtyisi Kallion muille kokoojakaduille. Sörnäisten rantatiellä liikenteen päästöjen vaikutus ihmisiin ei ole yhtä suuri kuin Hämeentiellä, koska katu tuulettuu Hämeentietä paremmin.

Järjestely sujuvoittaisi julkista liikennettä ja toisi raitioliikenteen järjestämiseen noin puolen miljoonan euron vuosittaisen säästön. Vaikutustenarvioinnin mukaan läpiajokielto vähentäisi terveydelle haitallisia typpidioksideja, joiden raja-arvo nykyisin Hämeentiellä ylittyy.

Hämeentien tulevaisuudesta on keskusteltu myös kadun varren yrittäjien kanssa. Näissä keskusteluissa päällimmäisenä esiin on noussut huoli jakeluliikenteen toimivuudesta ja jalkakäytäväpyöräilyn aiheuttamasta turvattomuudesta.
 

Kaupungin uutisia | Valtuusto: HelsinkikanavaYlenaikainen Uudenmaan uutiset; radio | Yle Nyheter Huvudstadsregionen | Metro-lehti | Helsingin Uutiset | Suomen kaikki nettiradiot

  Arkisto 2016: Muuta ajankohtaista


Sairaalaan joutuvan on mahdollista kertoa toiveistaan nyt myös sielunhoitokortilla

Kyseessä on ilmaus hengellisestä hoitotahdosta silloin, kun itse on sitä kykenemätön kertomaan esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden vuoksi.
Kortti on pankkikortin kokoinen. Sitä pidetään lompakossa tai käsilaukussa, josta paikalle sattunut omainen tai auttaja sen voi löytää.
Kortissa haltija toivoo, että hänen luokseen kutsutaan pappi tai muu seurakunnan työntekijä, mikäli hän ei itse sitä pysty tekemään. Lisäksi haltija voi antaa luvan rukoilemiseen, synninpäästöön ja ehtoollisen jakamiseen. Kortissa voi kertoa myös lempivirtensä numeron.

Kortteja on jaossa useimpien seurakuntien kirkkoherranvirastoissa. Kortin voi myös tulostaa verkosta.
 

Köyhdyttävät maata lähes 4 miljardilla vuodessa ja maksavat yhteisöveroa 92 miljoonaa

Sisäministeriö esittää, että poliisi antaisi jatkossa rikesakon aiempaa lievemmästä ylinopeudesta. Kuljettaja saisi rikesakon jo, kun hän ylittää nopeusrajoituksen 7 kilometrillä tunnissa. Nykyisin rikesakon saa, jos ylinopeutta on vähintään 8 kilometriä tunnissa.
Sisäministeriö kehottaa Poliisihallitusta harkitsemaan nopeusvalvonnan puuttumisrajan uudistamista. Pienetkin muutokset ajonopeuksissa vaikuttavat liikenneturvallisuuteen, ministeriö perustelee.

Ympäristöministeriö alkaa kokeilla vuokra-asuntojen välivuokrausta oleskeluluvan saaneille

Ensimmäinen sopimus on tehty Espoon kaupungin ja yhteishyödyllisen Y-säätiön kanssa. Yksityinen vuokra-asunnon omistaja saa valtiolta kahden kuukauden vuokran ja maksusitoumuksen vuokravakuudesta, jos hän vuokraa asuntonsa Y-Säätiön kautta.
Kokeilu aloitetaan maaliskuun alussa Espoossa.

”Yksityiset ovat jo tarjonneet asuntoja. Myös kaupungilla itsellään on sopivia vuokra-asuntoja, jotka osoitetaan oleskeluluvan saaneille”, kertoo erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä. Seuraavaksi testausta laajennetaan Vantaalle ja Helsinkiin toukokuun alussa.

Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, hänellä on pari kuukautta aikaa muuttaa pois vastaanottokeskuksesta. Kuntapaikkojen vähyyden vuoksi neljä viidestä on muuttanut pois vastaanottokeskuksen henkilökunnan avustuksella. Vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä on avustanut asunnon etsimisessä ja vuokrasopimuksen solmimisessa. Maahanmuuttoviranomaisten mukaan yli puolet vastaanottokeskuksista lähteneistä on muuttanut tähän asti pääkaupunkiseudulle tai maakuntien kasvukeskuksiin kuten Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Näin käynee nytkin.

Postipaketin saapumisilmoitus kännykkään voi olla yritys hankkia pankin salasanat huijarille!

Yleisohje pankkiasiointiin

– Pankit eivät KOSKAAN ota yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse kysyäkseen verkkopankkitunnuksia, kortin tietoja tai henkilötunnuksia. Myös pankkiasioinnin aikana virkailija käyttää omia tunnuksiaan tilitapahtumiin, joissa asiakkaalta pyydetään kuittaus henkilöllisyyden toteamisen jälkeen.

– Käytä kirjanmerkkiä verkkopankin sivuille siirtymiseen tai kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville.

– Tarkista, että verkkosivun osoite vastaa oman pankkisi nimeä (esimerkiksi nordea.fi tai op.fi). Kirjoitettu www.pankkinimi.fi muuttuu enteriä painettaessa automaattisesti muotoon https:// -alkuiseen muotoon, mutta ennen kaikkea siinä pitää näkyä pankkinimi.fi jonkin verran korostettuna. Jos korostettuna on jotain muuta kuin pankin nimi piste fi, kannattaa kysyä pankista missä muodossa osoite pitää näkyä.

– Tarkista, että selaimen osoiterivillä on lukittu lukkoikoni, joka on https-salauksen tunnusmerkki. Yleensä tietojenkalastelusivuilta puuttuu yhteuden salaus.

Lisätietoja Viestintäviraston verkkosivuilla tiedotteessa.

Nämä asiat muuttuivat 2016 Suomessa http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/nama-asiat-muuttuvat-vuonna-2016/2203132
IL: Näin lääkekorvaukset muuttuivat 2016
Ajokorttiasioita ei poliisi hoida enää, vaan Trafin sopimuskumppani Ajovarma Oy


Haluatko parantaa kotisi sähköturvallisuutta – lue Tukesin opas

Hyvinvointipalvelut pohjoishelsinkiläisille

Helsinkiläisen palveluopas PDF - 24 sivua osoitteita puhelinnumeroja

Ikääntyneen palveluopas: Laadukkaan palveluoppaan tiedot perustuvat eri viranomaissivustojen, kaupunkien ja kuntien sivustojen, tutkimusten, asiantuntijajärjestöjen ja erilaisten vanhusalan hankkeiden tuottamaan julkiseen tietoon sekä vanhustyön ammattilaisten antamiin tietoihin.

Palveluopas 2015–2016 Omaishoitajille ja läheisille PDF 44 sivua, sisältää myös mainossivuja

 

Oulunkylän kotisivu ei käytä minkäänlaisia evästeitä, seuraajia tai muuta sellaista, joka vaarantaa yksityisyytesi. Linkkien takana olevilla uutis - ym. sivuilla kuten Facebookilla on aktiivinen kävijäseuranta, jolle emme mahda mitään.
Sivun tekijät