Yksinäistä?


Luin lehdestä, miten kerrostaloasunnosta löydettiin kuukauden päivät sitten kuollut ihminen. Naapuri oli hälyttänyt huoltomiehen, kun rappukäytävään oli kantautunut niin karmea haju. Jutussa ei kerrottu liikuttiko yksinäisen naapurin kuolema tai että kuinka monta surijaa oli hautajaisissa.

Lähikaupan kassaneiti kertoi viime viikolla, miten rasittavaa on välillä kuunnella päivästä toiseen samojen ihmisten samoja juttuja. Vedin jo henkeä, kun kassaneiti jatkoi, ’’että mikäpä tässä on kuunnellessa, kun itsellä on työ, perhe ja ystäviäkin, eihän nämä ihmiset varmaan puhu kenenkään muun ku mun kanssa, osaavat tullakin aina siihe aikaa päivästä ku ei oo ruuhkaa kassalla.’’ Ostoskoria ei kuulemma tarvitse, kun ostos on vain yksi banaani kerrallaan.

Kyselin joulun alla Oulunkylä kierrättää facebook -ryhmässä olisiko kiinnostusta yhteisen joulujuhlan järjestämiseen jouluaattona asukastalolla. Hämmästyin ehdotukseen tullutta vastausvyöryä. Tekstistä tykkäsi hetkessä satoja ja yhteydenottoja tulvi vielä vuoden vaihteen jälkeenkin. No, joulunviettoa emme saaneet järjestettyä asukastalolla. Koska on säännöt, joita pitää noudattaa. Yksinäisyys on pahin ”kansansairaus”. Stadissa melkein puolet talouksista on yhden hengen talouksia.

Kaikki eivät ole itse valinneet yksinasumista. Yksinäisyydellä tehdään myös politiikkaa. Sosiaali- ja terveysministeri julistaa, että yksinäisyys tappaa enemmän kuin ylipaino ja kannustaa meitä talkoisiin yhteisöllisyyden lisäämiseksi.

Asukastalo on paikka, jossa karkotetaan yksinäisyyttä ja tehdään yhdessä asioita. Yhteisöllisyys on muotisana, jota kaikki tuntuvat nykyään viljelevän. Yhteisöllisyys ei saa olla itseisarvo eikä sellaista, johon pakotetaan. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen tarvitsee kuitenkin paikan ja tilan, jossa toimia. Onkin hyvin huojentavaa, että päättäjät ovat myös ymmärtäneet tämän ja asukastalojen tulevaisuus selvitetään vielä kerran kaupungin omana toimintana.

Haluaisitko sinä tehdä jotain itsesi, asuinalueesi tai naapurisi hyväksi, mutta et oikein tiedä mihin ottaisi yhteyttä ja mitä rupeaisit tekemään? Kerro mielipiteesi, huolesi tai ideasi sähköisesti vaikka Oulunkylän Seurahuoneen facebookissa tai tule jättämään lappunen asukastalon idealaatikkoon. Kaikki ideat ovat tervetulleita, koskevat ne mitä tahansa.

Asukastalo on käyttäjiensä näköinen ja kokoinen Haluaisitko Sinä, että siinä näkyisi sinunkin sormenjälkesi? Kerro se minulle, niin osaan hakea sinutkin mukaan.

Yhdessä olemme vahvempia!

Katri Laaksonen
aluetyöntekijä
Puh. 09-310 69720
katri.laaksonen@hel.fi

 

Paluu edelliselle sivulle
 
Sää: sadetutka ("testbed")

Sää: Iltalehti

Uutisvahti Ampparit
 
 
Iltalehti

Iltasanomat

Metro;  Metro näköislehti

Helsingin Uutiset;  näköis 

Helsingin kaupungin uutisia

Taloussanomat
 
Kauppalehti 
 
TV-ohjelmat Iltapulu

Yle areena

Teevee.fi nettikatselu