Pakolaisten hätämajoitus Maunulan kirkolla jatkuu lokakuun puoleen väliin


 

Oulunkylän seurakunta vastasi kyllä kaupungin pyynnölle järjestää hätämajoitustilaa syyskuussa. Turvapaikanhakijoita on Helsingissä majoitettu väliaikaisesti esimerkiksi Maunulan kirkolle, Agricolan kirkon kryptaan, Lauttasaaren seurakunnan tiloihin hätämajoitukseen ja Munkkiniemen entiseen seurakuntataloon. Helsingissä arvioitiin syyskuussa noin 800 turvapaikanhakijan olevan yksityismajoituksessa. Hiukan kiinteämmät sijoituspaikat on perustettu uudelleen Metsälään Kaukokiidon motelliin, jossa paikka vuosia sitten suljettiin. Syyskuussa keskus tuli Koskelan vanhaan sairaalaan täydentämään entisiä Laajasalon Vuorilahden kurssikeskuksen ja Kallion Kaarlenkadun sekä Punavuoren Uudenmaankadun keskuksia.

Maunulassa on lattiamajoituksessa 75 sijoituspaikkaa odottavaa pakolaismiestä - nuorukaisista viisikymppisiin. Kierto on melko nopeaa Helsingin tai Uudenmaan muihin keskuksiin pääsemiseksi. Olot ovat myös sillä lailla karut, että rakennuksessa käytettävissä on vain yksi suihku, mutta tulijat voivat käyttää läheisen urheiluhallin suihkutiloja. Miehet huolehtivat itse siivouksestaan ja Palmian ruokien jakelusta.

Vartiointiliike huolehtii ympärivuorokautisesti turvallisuudesta ja kirjaa mm. seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden kulkemiset. Seurakunnan jäsenet ovat rohkaisseet ja olleet aloitteellisia siinä, että seurakunta tarjoaisi hätämajoitusta. Kirkolla ei majoituskauden aikana ole viikkotoimintaa, vaan ne on siirretty seurakunnan muihin tiloihin.

Paikka ei ole aiheuttanut hämmennystä tulijoissa, päinvastoin se on koettu turvallisuutta lisäävänä, vaikka valtaosa lienee islaminuskoisia. Maunulan kaduilla vieraat liikkuvat mahdollisimman huomiota herättämättömästi ja korkeintaan kolmen hengen joukoissa, jotta kellekään ei syntyisi nettitrollien herättämää mielikuvaa invaasiosta. Monenmaalaiset ihmiset ovat kauan olleet tuttuja Maunulan katukuvassa, mutta tilastojen valossa venäläiset ovat kärjessä ulkomaalaistaustaisista.


Kuuntele YLE:n nauhoitteita (1.10.2015)vapaaehtoistyöstä:


Hannele Mäkinen Turun hätämajoituspisteissä, haastattelija Kalle Talonen

Miska Keskinen, SPR:n hätäavun koordinaattori Turussa, haastattelija Kalle Talonen


Mahdollisuuksia pakolaisten auttamiseen    Voit auttaa vastaanottokeskusten asukkaita SPR:ssä

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi verkossa valitsemalla toimintamuoto: Turvapaikanhakijoiden tueksi. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi ystävänä vastaanottokeskusten asukkaille ja järjestävät heille läksypiirejä, kielikerhoja ja harrastustoimintaa. Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kanssa voi tehdä ihan tavallisia asioita, lähteä kiertämään lähikortteleissa, opastaa kaupungissa asiointia... Vieraanvaraisuus ja ystävällisyys ovat inhimillisyyttä. Ratkaisevaa on se, osaavatko ihmiset herättää hyviä voimia, joiden varassa kaikki voivat turvallisesti elää. Yhteinen haasteemme on katsoa kuukausien päähän. Miten pelkoja ja huolia voidaan käsitellä Suomessa niin, että vältytään ylilyönneiltä.

     Vapaaehtoistyö seurakunnassa

    Tee lahjoitus esim. Punaiselle Ristille

 Tällä erää vaatelahjoituksia seurakunnille ja SPR:lle on riittävästi kotimaiseen pakolaisapuun. UFF:n ja Fidan keräyksiin voi tietysti lahjoittaa. 

Pakolaisia auttavia ja kehitysyhteistyössä olevia järjestöjä


http://www.fida.info/  -  http://www.kirkonulkomaanapu.fi/  -  http://www.pelastakaalapset.fi/  http://www.plan.fi/  -  http://www.punainenristi.fi/   -  http://www.solidaarisuus.fi/  http://www.suomenlahetysseura.fi/ls_fi/  -  http://www.unicef.fi/
  
 

 

Paluu edelliselle sivulle
 
Sää: sadetutka ("testbed")

Sää: Iltalehti

Uutisvahti Ampparit
 
 
Iltalehti

Iltasanomat

Metro;  Metro näköislehti

Helsingin Uutiset;  näköis 

Helsingin kaupungin uutisia

Taloussanomat
 
Kauppalehti 
 
TV-ohjelmat Iltapulu

Yle areena

Teevee.fi nettikatselu